O modificare a Codului Fiscal făcută în ciuda românilor

de Adrian Gurzău

Victor Ponta și grupul său infracțional organizat, impropriu numit guvernare și majoritate parlamentară, este conştient că va pleca de la putere. De aceea, conform tradiției propriului interes care primează interesului României, pârjolește mediul fiscal și-l otrăvește pentru viitoarea situaţie dificilă a ţării, modificând Codul Fiscal. În momentul mai apropiat sau mai îndepărtat în care PNL va prelua puterea, acesta nu poate să înceapă prin a modifica şi el Codul Fiscal, care s-ar schimba, oricum, de la 1 ianuarie 2016, în plin an electoral – după ce modificările ar fi legiferate şi promulgate până la 1 iulie 2015. Ca un exemplu la îndemână a mânăriei fiscale pe care o pregătește PSD, impozitele care cresc (mai ales pentru IMM-uri unde deja cele 3% pe orice factură emisă, chiar dacă nu este încasată sunt crimă și pedeapsă) sunt clare și se vor aplica cât mai curând, în timp ce reducerile se vor aplica undeva, cândva, de către o altă guvernare.
În rest, noul Cod Fiscal este din nou un atentat la adresa proprietății: impozitul pe locuinţe ar putea să se dubleze, ajungâng chiar și de șase ori mai mare în anumite situații excepționale.
Deci, proiectul pus în dezbatere prevede creşteri de taxe și impozite locale și o majorare a impozitului pe venituri pentru românii cu salarii mici. Adică dacă sunt mici, să le mai luăm ceva, să fie și mai mici. Cică se vrea eliminarea deducerii contribuției de asigurări sociale de sănătate (CASS) de la calculul impozitului pe venit de la 1 ianuarie 2016. O decizie care-i avantajează pe cei cu salarii mari, și îi dezavantajează pe cei cu salarii mici, adică pe marea majoritate a românilor. Cei cu salarii mari sunt avantajați deoarece se introduce plafonul maxim de cinci salarii medii brute pentru baza lunară de calcul și orice depășește această valoare se impozitează la fel, în vreme ce pentru cei cu salarii mici crește baza de impunere prin eliminarea deducerii CASS.
Toată povara impozitării muncii se va face pe spinarea intreprinderilor mici pe care Ponta vrea să le jumulească zicând că astfel se vor crea noi locuri de muncă. Adică crește povara fiscală a IMM-urilor și are pretenția ca niște oameni care duc deseori bani de acasă să mai și creeze locuri de muncă? Astfel, microîntreprinderile vor fi obligate să plătească un impozit indiferent dacă au sau nu angajaţi, firmele cu unul sau mai mulţi salariaţi urmând să achite 3%, respectiv 1% din cifra de afaceri, iar cele care nu au niciun angajat plătind trimestrial 3% plus o sumă de 1.530 lei. Adică? Dar ce dă statul IMM-urilor în schimbul acestui furt pe față? Iar pentru microîntreprinderile fără salariaţi şi care se află în dizolvare urmată de lichidare, inactivitate temporară, nedesfășurarea de activităţi, impozitul va fi de 3% din cifra de afaceri. De unde? Și iar întreb: pentru ce?
Avem de a face cu un proiect populist și nerealist care nu servește decât intereelor imedite ale camarilei lui Victor Ponta fie în tentativa de a se crampona de putere, fie în cea de a submina orice guvernare ulterioară.

Related posts

Leave a Comment