Alfabetul politic la început de nou mandat a lui Traian Băsescu

Traian Băsescu a fost validat oficial în funcţia de preşedinte a ţării şi a devenit posesorul celui de-al doilea mandat prezidenţial consecutiv, o premieră pentru pentru un şef de stat după 1989.După ce social-semocratul Mircea Geoană şi apropiaţii acestuia au tunat şi fulgerat că alegerile au fost fraudate, media internaţională a consemnat că renumărarea voturilor a consolidat poziţia lui Traian Băsescu. Şi cei care au tocat subiectul „fraudă şi iar fraudă” au intrat într-un derizoriu penibil. Şi cum Geoană şi-a recunoscut înfrângerea, afirmaţiile de fraudare par de-a dreptul puerile şi îl pun într-o lumină plină de compasiune.Lupta cu neputinţa lui Crin Antonescu
Tind să cred că politicanului liberal Crin Antonescu care se încrâncenează să fie consecvent în acţiuni poate să îi apună steaua. Şi când te gândeşti că Traian Băsescu a invocat de mai multe ori necesitatea edificării unei alianţe cu PNL-ul.
Grupul independenţilor din Parlament devine o forţă care poate depăşi ca număr pe cel al liberalilor astfel încât acesta poate înclina balanţa politică şi să-i lase cu gura uscatăte pe cei care flutură consecvenţa şi gustul de premier. Liberalii au pus nişte condiţii de negociere în raport cu intrarea lor la guvernare strict politicianiste şi acestea au menirea numai de actorie politică şi nicidecum de identificarea unei soluţii pentru ţară. Liberalii vor un Crin Antonescu premier sau un şef de guvern independent. Acelaşi lucru îl soicită şi PSD-ul. Doar că toată lumea aciti că liberalii vor să intre nestingherit în opoziţie şi să devină o anexă a stângii politice de la noi. Oamenii se întreabă dacă aceştia sunt la aceeaşi mână şi dacă parteneriatul lor s-a încheiat cu scrutinul sau se mai menţine. Şi cei interesant este că cei mai slabi şi incompetenţi miniştri liberali azi dau lecţii politice şi sunt adversarii liberalilor de referinţă cum ar fi cei din tabăra lui Călin Popescu Tăriceanu, care înţeleg riscurile opoziţiei de dragul opoziţiei. Războil cu Traian Băsescu declarat de unii liberali le poate aduce un mare prejudiuciu în perspectivă, dar dacă asta e strategia ce să faci?!
Antonescu nu va fi perceput ca un politician consecvent, ci ca un laş care lasă ţara la greu, care folosindu-se de felurite tertipuri vrea să mebţină o stare de criză politică, un aliat de nădejde al social democratului Geoană. Şi nici nu va avea şansa să fie o victimă în cazul în care lucrurile nu vor lua o traiectorie benefică în cadrul arcului guvernamental. Eşecul liberal este previzibil în contextul menţinerii unei politici neconcludente şi reacţionare.

De la culisele campaniei la soluţiile rentabile
Formarea unui nou Guvern este o urgenţă impusă de FMI şi UE pentru acordarea unei noi tranşe a împrumultului de care economia românească are o acută nevoie, pe fondul recesiunii severe.
Astăzi ca niciodată este nevoie de un guvern capabil să gestioneze ţara, să reducă efectele crizei economice şi sociale. Pentru că există un declin economic de 8 la sută care ţine societatea în „suspensie” şi într-o încordare vizibilă. După ce oastea politică anti-Băsescu a speculat, până şi după campania electorală, subiectul crizei economice şi politice, a frânat reforma, a demis guvernul şi a blocat iniţiative de redresare a situaţiei social-economice, se impune edificarea unor soluţii care ar curma ca politicianismul să-şi facă mendrele în continuare în societatea românească. Mai ales că împrumutul FMI se pare va sosi abia în februarie, pentru că încă nu avem un guvern. Şi aici s-a impus „restartarea” guvernului Boc, unde un loc reprezentativ ar trebui să-l aibă economistul Lucian Croitoru. Astăzi avem imperios nevoie de un executiv performant şi de nişte strategii şi programe adecvate de redresare economică şi socială.
Este adevărat că promisiunile reformiste făcute românilor de către preşedinte se izbesc de un mediu nociv politic, de-o presă controlată de oligarhi şi parţial liberă, de mulţi magistraţi ostili, acestea fiind în mare parte conduse sau diriguite de personaje desprinse din vechile structuri comuniste şi din fostele serviciile secrete. Ura viscerală suscitată la adresa preşedintelui în timpul campaniei a fost extinsă şi după expirarea acesteia. Animozităţile dintre partide şi polarizarea excesivă din campania electorală trebuie să se termine într-un final. Artileria dezinformării impusă de păpuşari trebuie să fie distrusă. Pentru că şi azi unii ne ameninţă fără să roşească cu o criză şi cu o dictatură care se va instaura imaginar în societate. Anume acei care au fost detractorii fenomenului Traian Băsescu, care ne filau, ca pe timpuri, dacă participam la manifestaţiile susţinătorilor şefului statului român, care îl înjurau în voie şi în libertate pe şeful statului român, induc panica şi neîncrederea. Dar ne-am luat deja vaccinul.

Concluzii „de solidaritate”
Triumful lui Băsescu este un semnal clar că acea camarilă de politicieni şi personaje îmbogăţite de pe spinarea stratului român nu vor putea trage „ţepe” la vedere şi le vor fi retezate tentaculele perfide. Reformarea statului, clasei politice şi a justiţiei rămân priorităţile naţiunii expuse de Traian Băsescu, iar acestea urmează să fie coroborate cu revenirea la o normalitate democratică. Poveştile cu „bau-bau” şi scenele cu reglările de conturi, a vendetelor iluzorice s-au sfârşit în momentul în care s-a încheiat scrutinul prezidenţial. Unii ar trebui să se trezească la realitate, pentru că scrutinul s-a sfârşit…Iar astăzi avem nevoie de o soluţie politică de durată, avem nevoie de solidaritate naţională. Nu mai există o ţară separată după criterii politice, ci o „singură Românie”, dacă este să-lci tăm pe Mircea Geoană şi camarila lui care trebuie urgent să se trezească din somn, să revină la realitate.
La treabă, domnilor politicieni raţionali, că doar tovarăşii au capitulat demult…

Related posts

Leave a Comment