Adevăraţii “vinovaţi”

Cu toate că România este situată, din punct de vedere geografic, pe paralela 45, aflându-se sub incidenţa unei clime temperate în care, în derularea anotimpurilor, apare – inevitabil – şi iarna, autorităţile se poartă de parcă ţara ar fi situată în zona ecuatorială, subtropicală sau tropicală. Deşi cel mai iubit fiu al poporului post-decembrist revalidat în funcţia de presedinte, al lansat, în marea lui înţelepciune, celebra sintagmă “Iarna nu-i ca vara”, totuşi autorităţile sunt surprinse în fiecare an, de căderea primei zăpezi.În această situaţie, se impune – obligatoriu! – depistarea adevăraţilor vinovaţi şi sancţionarea lor exemplară, pentru ca neplăcerile provocate de iarnă, autorităţilor, să nu se mai repete. Lucrul acesta nu e greu deloc, întrucât reprezentanţii autorităţilor au definit un cerc de “suspecţi”.

Ministrul interimar al Transporturilor, Radu Berceanu, nu-şi propune să normalizeze circulaţia rutieră în condiţii de iarnă, ci să-i verifice la rovinietă pe românii blocaţi în zăpadă. “Să ştiţi că, de acum încolo, când cineva reclamă că e blocat undeva, să-l întrebăm ce număr de rovinietă are ca să vedem dacă, atunci când a fost de plătit acea sumă foarte mică, a plătit-o sau reclamă, dar n-are nici măcar rovinietă”, a spus Berceanu.
Soluţia lui Berceanu mi se pare extrem de interesantă. Ei da, bună treabă! Se pliază perfect pe reformarea şi modernizarea statului! Pe de altă parte, poate genera “creştere economică”, prin obligativitatea celor care solicită ajutor în caz de înzăpezire, la plata majorată a rovinietei şi a cheltuielilor necesare salvării lor din situaţia în care se află. Sigur, o astfel de măsură trebuie aplicată ţinând seama de principiile democraţiei. Aşadar, acordarea ajutorului în caz de înzăpezire, trebuie să rămână la latitudinea cetăţeanului, care poate să opteze între a plăti costurile propriei dezăpeziri sau poate aştepta dezăpezirea naturală, prin venirea primăverii. Acum, dacă cetăţeanul respectiv care optează pentru a doua variantă – aşteptând anotimpul cald – piere între timp, e direc răspunzător de decizia sa. Astfel, şi problema etică, legată de autonomia de decizie a fiecăruia, este rezolvată. Autorităţile au vrut să-l “salveze” însă el a refuzat. I s-a respectat, în mod democratic, alegerea.

Şi alte autorităţi îi consideră vinovaţi pe conducătorii auto. În viziunea lor, şoferii cu anvelope de vară sunt sursa neplăcerilor circulaţiei în condiţii de iarnă, şi chiar au găsit soluţia de a-i sancţiona: “Ar trebui împuşcaţi!”
Blocarea Bucureştiului după prima ninsoare, l-a determinat pe primarului sectorului 1, Andrei Chiliman, să răbufnească: “Dă-i în mă-sa de nesimţiţi! Ar trebui împuşcaţi! Împuşcaţi, împuşcaţi, împuşcaţi!” Supărarea lui era motivată: “Azi, când să ieşim cu utilajele s-a pus capră un camion. Bucureştiul a rămas fără utilaje din cauza unor nesimţiţi care nu au anvelope de iarnă.”

Primarul general al capitalei, Sorin Oprescu, referindu-se la situaţia creată, a spus: “Ce mama dracului am vorbit şi ce-am făcut? (…) Pe stradă au venit «triburile» şi împing maşinile la deal contra a 10 lei”.

Ia te uită! Încă o soluţie genială, izvorâtă din mecanismele unei economii de piaţă funcţionale! “Triburile” au descoperit un sector de nişe pe care pot să-şi desfăşoare activitatea, fără concurenţă: împinsul maşinilor. Există doar o problemă: aceasta “activitate” economică, cu toate că este cu caracter sezonier, se află în zona economiei subterane. Deci trebuie scoasă la lumină şi impozitată, pentru a asigura consolidarea bugetului de stat, aceasta fiind o posibilă soluţie anticriză, care poate de rezultate imediat.

Pe Autostrada Transilvania, pe tronsonul Turda Gilău, se putea circula ieri, doar pe o singură bandă care fusese dezăpezită. Pe banda de siguranţă se formaseră troiene de zăpadă, iar pe banda a doua stratul de zăpadă era de cca. 2-3 centimetri. “Vinovaţii”, în opinia lui Ion Pantelimon, directorul Direcţiei Regionale de Drumuri şi Poduri Cluj, sunt tot conducătorii auto. “Probleme sunt în special din cauză că nu prea se circulă în zonă, astfel încât zăpada să fie îndepărtată ca urmare a traficului”, a spus Ion Pantelimon.
Perfect adevărat! Şoferii sunt vinovaţii! Soluţia: amendă pentru cei care refuză să circule!

Opinia autorităţilor în privinţa adevăraţilor “vinovaţi”, pentru problemele circulaţiei rutiere pe timp de iarnă, pare a fi susţinută şi de o anumită legislaţie. Astfel, în articolul 8 (1) al Ordinului pentru aprobarea normativului privind prevenirea şi combaterea înzăpezirii drumurilor publice, sunt prevăzute responsabilităţile participanţilor la trafic pe timp de iarnă, care “au obligaţia să-şi pregătească corespunzător şi din timp autovehiculele pentru circulaţia pe timp de iarnă, să le echipeze cu lanţuri, materiale antiderapante şi scule necesare, să utilizeze combustibili corespunzători perioadei friguroase şi să se informeze din timp şi permanent înainte de plecare, privind starea drumurilor şi prognozele meteo pentru zonele respective.” Articolul 8 (2) precizează că “pentru nerespectarea prevederilor de mai sus, participanţii la traficul rutier sunt direct răspunzători şi vor suferi consecinţele legale în vigoare”.

Aşa da! Nici nu are sens să mai rezolvăm problema! Bine că am aflat vinovaţii! Îmi amintesc de o reflecţia a cuiva – nu spui cine, decât că “mare om, mare caracter” – potrivit cărea, pentru o populaţie precum este cea a României, cea mai bună metodă este amenda. Aş putea să dezvolt această opinie şi să o cozmetizez, dându-i o tentă democratică consacrând-o drept măsură anticriză, menită a supori colectările la bugetul de stat. Deci nu doar şoferii trebuie amendaţi pentru faptul că nu au o bucăţică de vară în portbagaj ca să facă faţa vicisitudinilor traficului în condiţii de iarnă, ci şi pietonii, pentru ca măsura să îşi dovedească eficienţa şi eficacitatea, evidenţiind totodată supleţea sistemului democratic prin imparţiaitatea distribuţiei taxei asupra tuturor.

Related posts

Leave a Comment