Uniunea Europeană a cerut Marii Britanii să plătească suma de 2,1 miliarde de euro în plus în calitate de contribuţie la bugetul UE, ca urmare a reevaluării în creştere a economiei britanice din 1995 şi până în prezent, potrivit corespondentului RFI la Londra, Petru Clej.Guvernul britanic a reacționat cu indignare, mai ales că Partidul Conservator al premierului David Cameron se confruntă cu creșterea popularității Partidului Independenței Regatului Unit (UKIP), care dorește ieșirea țării din UE.
Potrivit unui document divulgat de cotidianul Financial Times, UE a alcătuit o listă de sume pe care fiecare țară membră va trebui să le plătească sau să li se restituie ca urmare a recalculării mărimii economiilor, pe baza creșterii economice de după 1995.
În fruntea listei celor care trebuie să plătească în plus se află Marea Britanie, cu peste două miliarde de euro, adică 20% din contribuția sa anuală, urmată de Olanda, cu 642 de milioane de euro și Italia, cu 340 de milioane de euro.
Franța este țara care ar urma să primească înapoi cea mai ridicată sumă, peste un miliard de euro, urmată de Germania, cu 779 de milioane de euro și Danemarca – 321 de milioane de euro. României ar urma să i se restituie suma de 31,4 milioane de euro.
Pe ansamblu, UE ar trebui să restituie net 420 de milioane de euro. Rectificarea este unică, iar sumele datorate ar trebui plătite până la 1 decembrie 2014.
Citiți mai mult AICI