
Programul RoboBraille poate fi accesat de pe orice calculator conectat la Internet, căruia utilizatorul, persoană nevăzătoare, îi transmite o comandă vocală, cu ajutorul căreia selectează fișierul dorit. Acesta este transmis automat către robotul din Danemarca, pe care a fost instalat un software pentru limba română, creat la Cluj. Acest software transformă documentul scris formatul dorit, care este transmis apoi pe adresa de email a utilizatorului, spune directoarea Liceului pentru Deficienți de Vedere, Roxana Cziker. Astfel, pot fi transformate, fără efort, volume întregi în fișiere audio destinate persoanelor cu dizabilități.
Programul poate fi folositor atât dislexicilor, cât și celor care învață o limbă străină și care doresc să audă pronunția corectă a unor cuvinte.
Acest serviciu este gratuit, iar adaptarea software-ului la limba română a fost posibilă cu ajutorul cercetătorilor de la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj, dar și sprijinului oferit de organizația daneză Synscenter Refsnaes. Prin intermediul său, tinerii cu deficiențe de vedere vor avea șanse mai mari de învățare și de integrare în comunitate.
Programul informatic este completat și de achiziționarea unei imprimante speciale, care perforează foile de hârtie în alfabetul Braille. Imprimanta a fost cumpărată în comun de Asociația Clujul Pedalează și de Consiliul Județean Cluj.