In timp ce unele state europene se tem că după ianuarie 2014 vor fi invadate de imigranți români, în țara noastră vin anual, să învețe sau să muncească mii de străini. Clujul este cel mai cosmopolit oraș din România, cred experții Institutului Intercultural. O analiză realizată de aceștia împreună cu Liga Apărării Drepturilor Omului arată că profilul cultural al Clujului este mai apropiat de cel al Parisului decât cel al Bucureștiului sau al Iașiului. Un alt studiu bazat pe un sondaj de opinie arată că Clujul este cel mai prietenos oraș european cu străinii. Iar tendința se va accentua și mai mult odată cu pregătirile pentru anul 2015, când Clujul va fi Capitală Europeană a Tineretului, potrivit RFI.Caracterul cosmopolit al Clujului nu este unul recent, ci vine din istoria orașului în care conviețuiesc trei comunități importante: românii, maghiarii și germanii. Acestor comunități li s-au adăugat, de-a lungul ultimelor decenii un mare număr de imigrnați, veniți din toată lumea. Cei mai mulți dintre ei provin din Uniunea Europeană și nu au nici un fel de probleme de intergrare, spun reprezentanții organizațiilor neguvernamentale. Mai mult, comunități precum cea olandeză, britanică, germană sau franceză și-au creat propriile grupuri de afaceri, care reunesc zeci de companii. Din aceste țări provin și mulți dintre studenții clujeni. Facultatea cu cei mai mulți studenți străini din România este Medicina din Cluj. Aceasta are peste 2000 de studenți străini, cei mai mulți din Franța și Suedia. Însă, cea mai mare comunitate străină în sine este cea a studenților basarabeni care numără peste 1500 de persoane, potrivit datelor oficiale. În realiate, numărul românilor basarabeni este mult mai mare, numai că aceștia nu mai apar în statistici pentru că au primit cetățenie română, spune Cristina Răilean, reprezentanta acestei comunități. Potrivit acesteia, peste 80% dintre basarabeni și iau cetățenia română.
Din afara Europei, cei mai numeroși străini din Cluj sunt cei care vin din Asia, spune, reprezentantul comunității pakistaneze, Ali Shah. O altă comunitate extra-europeană importantă din Cluj este cea provenită din țările arabe. În general, principala problemă cu care se confruntă cei care vin din aceste țări este una fiscală. Acești străini spun că singura discriminare pe care o resimt față de cetățenii UE este aceea că trebuie să plătească unele taxe mai mari, spune Samir Moukhliss, membru al comunității marocane.
În ultimii ani au apărut și latino-americani stabiliți în Cluj. Alex Jacho, cetățean ecuadorian și mediator intercultural pentru această cumunitate spune că ar dori ca latino-americanii să plătească aceleași taxe ca și românii.
Tendința de creștere a numărului de străini din Cluj se va accentua și mai mult în viitorii ani, cred reprezentanții societății civile. Tocmai de aceea, Institutul Intercultural și Liga Apărării Drepturilor Omului au pornit un proiect care vizează formarea unei rețele de mediatori interculturali. Este vorba de persoane care sunt pregătite special pentru a-i ajuta și a-i reprezenta pe membrii comunității de exapați în relația cu autoritățile române. Această calificare de mediatori interculturali a fost recunoscută de Ministerul Muncii din România.