Serbia negociază cu FMI şi aşteaptă un împrumut de urgenţă de un miliard de dolari din partea Emiratelor Arabe Unite, pentru a evita intrarea în insolvenţă.
Economia Serbiei este aproape de colaps, iar guvernul acestei ţări este obligat să reducă salariile bugetarilor şi subvenţiile către companiile de stat pentru a evita falimentul. Între timp, sârbii negociază un acord cu FMI şi aşteaptă un împrumut de urgenţă de un miliard de dolari de la Emiratele Arabe Unite. Situaţia dramatică în care se găseşte această ţară a determinat guvernul să ia în calcule adoptarea unor măsuri dure de reducere a deficitului bugetar şi a datoriei publice, dar fără a afecta pensile. “Suntem practic la marginea falimentului. Măsurile de redresare a economiei vor fi dure, nu populiste, şi vor afecta între 300.000 şi 500.000 de angajaţi din sectorul public”, a declarat vicepremierul Aleksandar Vicic pentur Prva TV, preluată de Bloomberg şi citată de Mediafax.
Potrivit estimărilor Fondului Monetar Internaţional, deficitul bugetar al Serbiei va fi de 8,3% din PIB în acest an, iar guvernul are în plan reducerea acestuia cu până la 1,6 miliarde euro până în 2016, pentru a consolida încrederea investitorilor
Totodată, pentru a atrage fonduri, această ţară va scoate la privatizare compania naţională de telefonie fixă Telekom Srbija, la un preţ între 1,5 miliarde şi 2 miliarde euro.