Primarul Clujului, Emil Boc, a anunțat introducerea unor noi reguli în privința achizițiilor publice realizate de administrația locală. El spune că aceste reguli sunt necesare pentru a asigura maximum de transparență, în condițiile în care Guvernul a majorat pragurile sumelor pentru achizițiile directe, fără licitație sau selecție de ofertă. ”Sugerez Guvernului să extindă acest model pe care îl vom aplica noi, la Cluj, în toate administrațiile publice din țară”, a declarat Emil Boc.Primarul PDL a declarat că aceste reguli sunt necesare în contextul în care Guvernul a decis să majoreze, de la 15.000 de euro la 30.000 de euro suma până la care pot fi făcute fără licitație achiziții de bunuri și de servicii și de la 15.000 de euro la 100.000 de euro suma până la care pot fi făcute achiziții directe de lucrări.
Prima regulă anunțată de Emil Boc se referă la publicarea pe site-ul Primăriei, www.primariaclujnapoca.ro, a tuturor achizițiilor directe mai mari de 500 de euro. Concret, pentru achizițiile de bunuri și servicii vor fi publicate anunțuri cu minim trei zile înainte de data achiziției. În cazul achizițiilor directe de lucrări, anunțul va fi publicat pe site-ul instituției cu cel puțin o săptămână înainte de data achiziției. Emil Boc a spus că criteriul după care va fi desemnat câștigătorul procedurii de licitație va fi prețul cel mai mic.
În cazul în care nu va exista nici o firmă care să depună vreo ofertă, Primăria Cluj-Napoca ar urma să utilizeze catalogul Sistemului Electronic de Achiziții Publice (SEAP) pentru a atribui contractul. În situația în care nici în catalogul SEAP nu găsește bunurile, serviciile sau lucrările cerute de municipalitate, serviciile de specialitate vor cere trei oferte din partea firmelor care activează pe piețele de profil.
Emil Boc a adăugat că singura excepție va fi reprezentată de achiziții mai mici de 500 de euro, realizate în situații urgente, cum ar fi cumpărarea de buchete de flori sau realizarea de plachete pentru echipele care câștigă competiții sportive importante. În acest caz, achiziția ar urma să aibă loc cu aprobarea expresă a primarului.
Până acum, cea mai importantă achiziție fără licitație care a fost realizată de Primăriei a fost lucrarea de compartimentare a Sălii Mici din Primărie, o lucrare evaluată la 20.000 de euro. Ea intră în categoria lucrărilor care pot fi atribuite direct până la pragul de 100.000 de euro.