România a făcut progrese considerabile în domeniul fiscal, al sănătăţii şi în sectorul energetic, pe parcursul ultimelor două acorduri cu FMI, dar în privinţa companiilor de stat se impun mai multe măsuri, care vor fi incluse în viitorul acord. Declaraţia a fost făcută de directoarea FMI, Christine Lagarde, aflată la Bucureşti, anunță RFI România.”Ce are România? Aveţi talent uman, surse de energie, finanţare disponibilă, care trebuie fructificată şi administraţie care poate fi eficientizată. Aveţi toate ingredientele (…) Aţi progresat mult şi dacă mă uit la parteneriatul dintre FMI şi România, văd lucruri bune. Performanţă mai ales în domeniul fiscal, al sănătăţii, în sectoarele de energie”, a declarat Christine Lagarde la o conferinţă organizată la Banca Naţională a României. Directorul general al FMI cere mai multe reforme în privinţa companiilor de stat, pentru a se ajunge la productivitatea maximă.
Statul ar trebui să se implice mai mult şi să garanteze creditele pentru IMM-uri şi pentru alte sectoare, care nu par „aşa prietenoase la risc” cum doresc băncile, potrivit şefei FMI.
Aderarea la zona euro aduce beneficii multiple, dar se pierde instrumentul de politică monetară, astfel că procesul nu trebuie grăbit şi presupune mai întâi finalizarea tuturor reformelor şi consolidarea macroeconomică necesară unei creşteri durabile, mai arată Lagarde.
Parteneriatul dintre FMI şi România a fost benefic din punct de vedere fiscal şi ar fi păcat ca România să nu continue acest parteneriat, pentru a consolida cadrul macroeconomic şi creşterea economică, a declarat directorul general al instituţiei.
Pe de altă parte, Fondul Monetar Internaţional estimează o creştere globală de 3,1% în perioada următoare, a spus Christine Lagarde la conferinţa „Eastern Europe and Romania: The Road Ahead”, găzduită de BNR.
„Cum credem noi că se va îndrepta lumea… Văzută prin ochii FMI, este o creştere economică de 3,1%. Cifrele privind economia nu au fost revizuite pozitiv, dar au fost revizuite negativ foarte puţin”, a afirmat Lagarde.
La evenimentul de la BNR a participat şi premierul Victor Ponta. Peste 200 de invitaţi au fost prezenţi la conferinţă, manageri din sectorul financiar-bancar, ai mediului politic şi academic.
Impresionată de Bucureşti
Directoarea FMI s-a arătat impresionată de frumuseţea Bucureştiului, de designul clădirilor şi calitatea arhitecturii, dar şi de oamenii pe care i-a întâlnit: „Este prima mea vizită în România şi vizitez Bucureştiul pentru prima dată. Am fost uluită! Mi-a plăcut foarte mult, am fost impresionată de frumuseţea oraşului. Mi s-a spus că Bucureştiul este Micul Paris. Mi-a adus aminte designul clădirilor şi calitatea arhitecturii a multor colţuri din Bucureşti de oraşul meu natal, de Paris, unde m-am născut”.
„Ceea ce eu consider, de asemenea, că este impresionant nu e doar faptul că România este parte a Uniunii Europene, asta este indubitabil, ci cât de profund ataşaţi sunt toţi oamenii pe care i-am întâlnit de când am sosit aici la Bucureşti, cât de mult se simt ei români şi europeni în acelaşi timp, este clar o stradă cu două sensuri, în care România este o ţară mândră şi puternică, dar de asemenea, o ţară care cu putere şi mândrie face parte din Europa”, a afirmat Christine Lagarde.
„Destinele României şi ale Europei se împletesc. Dar nu uitaţi că în UE suntem ca într-o localitate în care ceea ce se decide într-un cartier are efect în alt cartier. Iar despre aceasta nu ştim foarte mult”, a mai spus directorul general al Fondului Monetar Internaţional.