Înstruțatul boului sau cum încurajează Țepeș corrida ardelenească VIDEO

Unul dintre cele mai vechi obiceiuri din Transilvania, înstruțatul boului, reprezintă o tradiție păstrată cu sfințenie de Rusalii, în multe comunități din Transilvania. Aceste comunități sunt încurajate de etnologi să păstreze această tradiție sau să o reia, dacă ele au renunțat la acest obicei.
Unul dintre cei care se luptă pentru salvarea obiceiului este etnologul Eugen Țepeș. El a decis să îi facă pe oameni să se mândrească cu această tradiție, drept urmare a organizat un ritual de înstruțare a boului, în incinta Muzeului Etnografic al Transilvaniei, ceea ce a stârnit mare interes din partea clujenilor. Protagoniști au fost sătenii din Batin, comuna Unguraș. ”Am încercat să reconstituim un obicei tradițional, împănatul boului sau boul înstruțat, cum se mai numește în anumite subzone etnografice ale Transilvaniei. În satul Batin are loc de zeci de ani acest obicei, în fiecare an, de Rusalii”, a spus Eugen Țepeș.

”Analizând puțin simbolurile și ritualurile care compun acest ceremonial, tragem concluzia că era dedicat zeului solar, iar scopul său era acela de a aduce sănătate oamenilor și belșug recoltelor”, mai spune Eugen Țepeș.

El crede că origine ceremonialului se află în istoria dacilor, chiar dacă Rusaliile au o origine romană, Rosalia. Cel mai vrednic fecior din sat alegea un bou frumos, de obicei cel care, primpvara, trăgea prima brazdă. Boul era lăsat peste noapte într-o poiană, pentru a se purifica, în timp ce era păzit de fecior. Apoi, dimineața, era spălat cu apă neîncepută. Boul era apoi împodobit cu pene de struț sau de păun, cu cergi ori fețe de masă, iar apoi se forma un alai. Feciorul cel mai vrednic era însoțit de voinici, călare sau pe jos, care purtau pălării împodobite cu flori și cu pene, dar și obrăzare de cireș, pentru a nu fi recunoscuți de spiritele rele pe care le goneau din sat. Anumite părți ale ritualului seamănă cu corrida spaniolă, iar istoricii cred că acest lucru poate fi explicat prin moștenirea comună, romană și celtică, a celor două popoare, român și spaniol.

Related posts

Leave a Comment