Sărbătoarea Sfântului Ioan, prăznuită de creştinii ortodocşi astăzi, nu este singura sărbătoare creştină din data de 7 ianuarie. Pe lângă cei aproape două milioane de români care îşi serbează la fiecare început de ianuarie onomastica, creştinii ortodocşi de rit vechi sărbătoresc astăzi Crăciunul.„La fel ca şi în data de 24 decembrie, noi cei care sărbătorim Naşterea Domnului pe stil vechi, pregătim cozonaci şi sarmale”, susţine Doina, o tânără basarabeancă, stabilită în Cluj după absolvirea studiilor. Fata explică că în Republica Moldova în noaptea de 6 spre 7 ianuarie la biserică are loc slujba religioasă la care asistă toţi creştinii. „La mine acasă doar la câteva biserici se ţine această slujbă în data de 24 decembrie, în rest, toată lumea merge la slujba de Crăciun în noaptea de 6 ianuarie, mai ales la sate. Crăciunul pe stil nou nu prea este acceptat, dimpotrivă”, spune tânăra cu privirea plecată, „deşi, nu este chiar corect pentru că nu e normal să serbezi întâi Anul Nou în data de 31 decembrie şi abia apoi Crăciunul, nu are nici o logică, dar aşa am fost educaţi şi e greu să schimbi mentalitatea şi obiceiurile care au prins rădăcini atât de mari în sufletele oamenilor de acolo”, continuă Doina.
Potrivit tinerei, diferenţa dintre Crăciunul pe rit nou şi cel pe rit vechi este Moşul. „La noi Moş Crăciun nu vine cu daruri sub brad în data de 7, atunci când sărbătorim Naşterea Domnului nostru Isus, de obicei copii găsesc cadourile în data de 31 decembrie, adică de Revelion”. O altă tradiţie care se regăseste, însă, atât în noul, cât şi în vechiul calendar, este colindatul. Potrivit Doinei, se merge din casă în casă cu steaua unde şi se vesteşte că s-a născut Cristos.
Care este cauza diferenţei de 13 zile între cele două sărbători ale Crăciunului, ne explică teologii. Potrivit acestora, în creştinism există două calendare calendarul iulian şi cel gregorian. Cel de-al doilea reprezintă varianta îndreptată a primului. În Răsărit, trecerea la calendarul îndreptat a avut loc abia prin 1924 atunci când Biserica Ortodoxă Română l-a adoptat, iar diferenţa de zile între cele două calendare ajunsese la 13. Alte Biserici ortodoxe au rămas însă pe stilul vechi până astăzi: biserica rusă, sârbă, ucraineană, Patirarhia Ierusalimului şi al monahilor de la Mulntele Athos. Toate acete Biserici sărbătoresc astăzi Naşterea Domnului, cu o întârziere de 13 zile faţă de stilul nou, adică în 7 ianuarie, nu în 24 decembrie.