Manevrele cu bugetul ascund creşteri de taxe şi impozite

Ministrul interimar al economiei, Adriean Videanu, a declarat că Ministerul de Finanţe este pregătit să depuna bugetul de stat în Parlament pâna în 10 decembrie, dar că aşteaptă legitimitatea unui guvern pentru a o putea depune în Parlament, precizând că în lege TVA şi cota unică ramân la acelasi nivel ca în 2009.Decizia ca bugetul de stat să fie trimis în Parlament după cel de-al doilea tur de scrutin al alegerilor prezidenţiale nu este o pură întamplare. În acest context, orice majorarea a taxelor, disponibilizări masive sau o stagnare a salariilor, măsuri necesare pentru a se reuşi menţinerea deficitului bugetar în limita a 7,3% din produsul intern brut, aşa cum a cerut FMI, îi pot costa pe democrat-liberali scaunele din conducerea statului. Dincolo de tergiversarea numirii unui nou guvern, adoptarea bugetului reprezinta un inconvenient pentru vechea aliantă PSD-PDL. Jocul celor două formatiuni se învarte astfel într-un cerc vicios, PSD amână Guvernul, dar vrea buget, iar PD-L vrea Guvern, dar amână bugetul.
Pe de altă parte, adoptarea proiectului de buget pentru 2010 este una dintre condiţiile incluse în acordul încheiat cu Fondul Monetar International, pentru eliberarea, în luna decembrie, a unei tranşe din împrumut. Mai mult, Comisia Europeană a avertizat deja că urmatoarea tranşă programată pentru ultimul trimestru din acest an nu va putea fi plătită decât după ce bugetul pentru 2010 va fi aprobat şi numai dacă acesta va include reducerile de cheltuieli bugetare cerute şi în programul de reformă.
Cu alte cuvinte, într-o altă notă de a “forţa” mâna Parlamentului, Executivul interimar, prin vocea lui Videanu, ameninţă că nu vom primi tranşa de la FMI din lipsă unui guvern. Dupa ce, prin modificarea legii, s-a acceptat depunerea bugetului pe 2010, Videanu a anunţat că, de fapt, legea bugetului de stat pe 2010 este finalizată, dar că se aşteaptă legitimitatea unui guvern pentru a o putea depune în Parlament. “Legea bugetului de stat pe 2010 este finalizată, aşteaptă legitimitatea unui guvern pentru a putea depune proiectul legii bugetului în Parlament”, a anuntat Videanu. Totodată, pentru a elimina orice speculaţie a construirii legii bugetului de stat, Videanu a declarat că atât cota unica, cât şi TVA nu se vor modifica în anul 2010, deşi cu câteva ore înainte acesta declara, la Realitatea TV, că totuşi, pe parcursul anului 2010, pot aparea unele modificari. Plenul Senatului a adoptat, miercuri, cu 93 de voturi “pentru”, proiectul de modificare a Legii de organizare a Guvernului, prin care Cabinetul demis este abilitat să înainteze Parlamentului bugetul de stat, bugetul asigurarilor sociale, dar şi legea responsabilităţii fiscale. Propunerea legislativa a fost adoptată de plenul Senatului în calitate de Cameră decizională.
Miza cea mai importantă în această perioadă este câştigarea alegerilor prezidenţiale. Or, bugetul pe 2010 ascunde creşterea TVA-ului la 22%, potrivit afirmaşiilor făcute zilele trecute de candidatul PSD, Mircea Geoană. În opinia sa, tergiversarea trimiterii bugetului în Parlament are doua explicaţii. “Fie nu doreşte ca opinia publică să vadă dezmăţul banului public din perioada în care au ramas singuri la guvernare – şi ştiţi bine ce s-a întâmplat, erau bani în buget pentru subvenţii pentru agricultură şi i-au dus la mafia asfaltului, erau bani pentru pregătirea sistemului de sănatate şi i-au dus la clientela politică -, dar mai grav decât acest lucru, întârzierea trimiterii bugetului pe 2010 vrea să ascundă de fapt adevaratul plan al lui Băsescu, al lui Boc şi al lui Pogea cu privire la politica economică şi fiscală pe 2010. A şi spus-o domnul Băsescu. Vrea să creasca taxele şi vrea TVA la 22%, facând factura mai scumpa, mâncarea mai scumpa şi tot ce înseamna traiul românului mai scump”, a sustinut el. Totodată, Geoană a mai spus că aceştia ar vrea, de fapt, “să dea afara 20% din bugetarii acestei ţări”. Aceeaşi părere este susţinută şi de candidatul UDMR la preşedintie, Kelemen Hunor, care a declarat, că, în opinia sa, Guvernul “ascunde” o creştere a TVA, a taxelor şi impozitelor pentru anul viitor, acesta fiind motivul pentru care nu vine cu proiectul de buget în Parlament. “Nu ştiu de ce amâna premierul Emil Boc să vină cu el (cu proiectul de buget – n.r.) în fata Parlamentului. Nu ştiu ce ascunde acest proiect de buget. Eu sunt convins că dacă într-adevar doreşte Guvernul interimar şi preşedintele în exerciţiu să avem buget, şi dacă au şi muncit în această perioadă cei care se afla la guvernare, atunci ar trebui să vină cu proiectul de buget cât mai repede. Am impresia că ei ascund o creştere a TVA şi o creştere a diferitelor impozite şi taxe şi de aceea nu vor să vină cu el în fata Parlamentului”, a afirmat Kelemen Hunor.

Senatorii democrat-liberali îl ameninţă pe Geoana

Pe de alta parte, prim-vicepresedintele PDL, Adriean Videanu, a anunţat, ieri, după şedinta BPN, că grupul parlamentar din Senat a fost mandatat să sesizeze Comisia de abuzuri privind refuzul preşedintelui Senatului, Mircea Geoană, de a convoca Birourile reunite pentru validarea Cabinetului Negoiţă. “Condamnăm atitudinea iresponsabilă a preşedintelui Senatului care refuză convocarea Camerelor reunite şi de a se lua o decizie legată de guvernul depus înca de saptamâna trecută de Liviu Negoiţă. Este absolut inadmisibil şi fără nici un fel de justificare”, a spus Videanu. El a anuntat că, pentru a rezolva o problema majoră cum este necesitatea unui guvern legitim, Biroul Permanent al PDL a mandatat grupul PDL din Senat să sesizeze Comisia de abuzuri a Senatului pentru a găsi o soluţie, astfel încât Parlamentul să se pronunţe cât mai repede pe acest subiect. Totodată, preşedintele Camerei Deputatilor, Roberta Anastase, a declarat, ieri, că a discutat cu preşedintele Senatului, Mircea Geoană, pentru convocarea Birourilor permanente reunite, miercuri, pentru declanşarea procedurilor de învestire a noului guvern. Anastase a declarat că ea a insistat pentru declanşarea procedurilor parlamentare privind audierea noilor miniştri şi instalarea unui nou guvern, arătând că Mircea Geoană a spus că “nu se afla în posibilitatea de a participa la o asemenea şedinţă pâna miercuri”. Întrucat vicepreşedintele Senatului Teodor Meleşcanu nu are competenţa pentru a stabili, împreună cu presedintele Camerei Deputaţilor, o dată de convocare a Birourilor reunite pentru legitimarea Guvernului Negoiţă, cartea stă în mâneca lui Geoană, singurul în măsură să aprobe demersul. Premierul desemnat, Liviu Negoiţă, a anunţat, săptămâna trecută, că a transmis Parlamentului o lista de guvern cu 14 ministere, conduse de către o parte dintre actualii miniştri interimari ai PDL, dar şi de Gabriel Oprea (grupul independenţilor), Valeriu Tabără pentru Agricultură, şi Cristian Irimie la Sănătate.

Related posts

Leave a Comment