Voluntariat în domeniu vs. munca necalificată în afara domeniului

Când vine vorba de timp, toată lumea se gândește cum să-l investească în ceva cât mai productiv. Acesta este și cazul studenților. Unii optează să nu lucreze deloc în timpul facultății, alții preferă „joburile de student” iar alții voluntariatul în domeniul studiat. Toate acestea pentru a se simți cât mai utili.În funcție de timpul liber și de resursele economice de care dispun, tot mai mulți studenți încearcă să facă ceva util încă din perioada facultății. Unii preferă joburi plătite pe care le consideră „sezoniere”, alții încearcă să pună în practică ceea ce au învățat în facultate, prin diferite stagii de practică și voluntariat şi mai sunt cei care preferă să nu lucreze de loc și să exploreze la maxim viața de student.

„Voluntariatul în domeniu îmi aduce mai multă satisfacție”

Înainte să își depună CV-ul la un angajator, mulți tineri consideră că este necesar să treacă printr-o perioadă de voluntariat pentru a aduna puțină experiență în domeniul în care dorește să lucreze mai târziu. Acesta este și cazul lui Ingrid S., o tânără din anul 2, care studiază biologia „Având în vedere faptul că atunci când căutăm un loc de muncă majoritatea angajatorilor cel minimă experiență, eu am optat pentru voluntariatul în domeniu studiat. Îmi place foarte mult ceea ce studiez și vreau să pun cât mai mult în practică ceea ce am învățat. Acesta îmi aduce mai multă satisfacție, atât acum cât și pe viitor”. Fiind o studentă silitoare, aceasta nu duce lipsa banilor, stă în cămin, iar banii primiți ca bursă și cei trimiși de părinți consideră că îi sunt suficienți.

Muncă făcută din dorința de a ajuta

Există și studenți mai norocoși care se descurcă cu toate. Tina V., studentă în anul 3 la Geografie este unul dintre ei. Ea a lucrat la un xerox timp de un an și jumătate doar din dorința de ai ajuta pe patroni și pentru că îi plăcea să se joace cu cei doi câini ai acestora. Activitatea voluntară a tinerei s-a transformat însă într-un loc de muncă cu program foarte flexibil „Nu am lucrat din cauza lipsei banilor ci pentru ca am vrut să îi ajut pe cei de la xerox. Nu aveam un orar fix, puteam merge la orice oră în timpul programului de lucru și puteam să plec oricând doream. După ce am început să mă descurc cu xeroxatul și cu imprimatul, patronii mi-au propus să mă plătească la zi, în funcție de numărul orelor lucrate. Mi-au spus că le sunt simpatică pentru că le amintesc de fiica lor mai mică. Uneori primeam 10 lei alteori ori primeam 20 sau 30 de lei. Erau banii mei de buzunar” ne-a mărturisit Tina.

Renunță la vacanțe în favoarea muncii „sezoniere”

Deoarece și școala este importantă, o parte dintre studenți optează să lucreze doar în vacanțele de vară. Ei numesc acestă activitate muncă sezonieră, în afara domeniului. Cele mai accesibile tinerilor sunt joburile de barman-ospătar, operator call center, vânzător, gestionar, tipograf sau distribuitor. Cătălin C este student în anul 3 la Istorie iar de când a venit în Cluj în fiecare an își caută un loc de muncă pentru perioada verii. „În primul an, înainte de a începe facultatea, am lucrat ca barman-ospătar la o cafenea din Centru. Anul trecut am plecat cu Work&Travel în America pe toată perioada vacanței. Acum încerc să îmi caut din nou ceva de lucru, mi-am depus CV-ul la mai multe firme și aștept să fiu sunat. Prefer munca sezonieră, de vară pentru a avea bani de buzunar. De asemenea aș vrea să plec câteva zile în vacanță fie în țară fie în străinătate”. Acesta ne-a spus că de obicei își dă demisia la începutul lunii octombrie deoarece în timpul anului universitar dorește să se concentrez asupra facultății.

Muncesc din necesitatea de a se întreține

Nu toți studenții pot alege însă, cum să își petreacă timpul liber. Din cauza situațiilor financiare precare din familie mulți dintre ei sunt nevoiți să îți caute un loc de muncă permanent încă din timpul facultății. Fie că este în domeniu sau în afara acestuia, aceștia trebuie să muncească pentru a se întreține și pentru a-și plăti chiriile. Valentin S. este student în anul 2 la Ingineria Mediului, și până acum a lucrat în două locuri, ca și barman și ca operator Call Center. „La mine în familie situația este mai dificilă, fiind mai mulți frați, părinții nu ne pot întreține pe toți. Viața în Cluj este scumpă, iar ei nu au de unde să îmi dea bani și pentru chirie și pentru cheltuieli. Deși este mai greu și sunt obosit majoritatea timpului, am ales să lucrez și în timpul facultății, pentru a mă întreține, chiar dacă nu fac o muncă din domeniul meu de studiu.” Tânărul ne-a mărturisit însă, că anul acesta dorește să își caute ceva de muncă în domeniu deoarece vrea să acumuleze ceva experiența până când va termina facultatea.

Pentru cei care nu se implică în nicio activitate în afara celei studențești, există multe alte posibilități de de a-și petrece timpul liber și vacanțele. În perioada de vara aceștia pot să călătorească, să meargă în vacanțe în străinătate sau pur și simplu să petreacă timpul acasă, alături de familie. Iar în timpul anului universitar, Clujul oferă o mulțime de alternative pentru petrecerea timpul liber.

Related posts

Leave a Comment