Întâlnire româno-rusă de grad înalt la Patriarhia Română. Cine sabotează relațiile ortodoxe româno-ruse

Indubitabil, Rusia își mai are o Internațională politică. Este vorba despre Patriarhia Rusă, care se erijează în singura reprezentantă care oferă certificatul care Biserică este ”apostolică” și ”canonică”. Scenariul axelor panslaviste și panortodoxe se menține de actualitate, iar mass-media ancorată în sfera acesteia de putere dintotdeauna v-a da lecții de morală și de convenență socială. În data de 19 iulie la Reședința patriarhală de la București a avut loc o întrevedere dintre patriarhul Bisericii Ortodoxe Române Daniel și președintele Departamentului pentru relații externe bisericești a Patriarhiei Moscovei Ilarion, Mitropolit de Volokalamsk. Agenția rusă Regnum scrie în stilul caracteristic velicorus și sfodător că ”Patriarhia Ortodoxă Rusă intenționează să -și extindă cooperarea cu Biserica Ortodoxă Română necătând la faptul că ar exista o expansiune anticanonică românească”.După ce Mitropolitul rus Ilarion i-a transmis Preafericitului Părinte Patriarh Daniel un salut ”frăţesc” şi un mesaj de felicitare din partea Preafericitului Părinte Kiril, Patriarhul Moscovei şi al Întregii Rusii cu prilejul zilei de naştere a Patriarhului României, care a avut loc la 22 iulie, cele două părți au abordate diferite aspecte ale relaţiilor interortodoxe, o atenţie specială fiind acordată problemelor aflate pe ordinea de zi a Comisiei interortodoxă pregătitoare a Sfântului şi Marelui Sinod Panortodox. De asemenea, au fost discutate teme de actualitate ale relaţiilor bilaterale dintre cele două Biserici Ortodoxe surori. În acest context, a fost evidenţiată necesitatea intensificării dialogului şi cooperării dintre cele două Patriarhii prin schimburi de studenţi, proiecte culturale şi organizarea unor conferinţe şi colocvii privind lucrarea pastoral-misionară şi socială a Bisericii în societatea contemporană secularizată.
În alt context, tromboniștii ruși din media acuză Biserica Ortodoxă Română că s-ar fi implicat în spațiul ortodox rus, în Basarabia/ Republica Moldova și ar promova o politică anticanonică, prin reactivarea Mitropoliei Basarabiei care s-a produs în anul 1992. În același context, gazetarii românofobi ai Moscovei încearcă să manipuleze spațiul public că întreruperea relațiilor dintre Sinodul Ierusalimului și Biserica Ortodoxă Română ar avea la bază același scop de imixtitudine a interesului românesc pentru alte teritorii canonice.
Relatarea întrevederii din media rusă care atacă Biserica Ortodoxă Română și pe Patriarhul Daniel într-un mod grosolan și abject, desprinsă dintr-un context aniversar redă caracterul duplicitar panslavist și neandertalian, ura manifestată la adresa adevărului istoric și a românilor.

Related posts

Leave a Comment