Aproximativ 100 de cetăţeni maghiari au protestat la ceremonia de inaugurare a Pieţei Unirii. Aceştia şi-au exprimat nemulţumirea faţă de lipsa plăcuţelor bilingve atât din zona pieţei centrale cât şi a oraşului.Protestatarii au spus că în 2006 a fost elaborată o lege potrivit căreia în toate oraşele în care procentul minorităţilor este mai mare de 20 % să fie montate plăcuţe cu text bilingv. Or, în Cluj, nici măcar monumentele istorice importante nu au astfel de plăcuţe. Aceştia oferă spre exemplu oraşul Sibiu unde există astfel de inscripţii, chiar dacă saşii care sunt aici reprezintă doar trei la sută din populaţie.
Potrivit participanţilor la protest, au fost făcute până acum numeroase sesizări atât din partea locuitorilor maghiari din Cluj cât şi a membrilor UDMR, însă fără nici un rezultat. Aceştia au întocmit o petiţie semnată de 12 000 de locuitori maghiari ai Clujului, dar pentru a fi dezbătută în cadrul şedinţelor Consiliului Local, este nevoie de 14 000 de semnături.
Prezent la ceremonia de inaugurare a Pieţei Unirii, fostă a Libertăţii, primarul Sorin Apostu, a fost întrebat dacă ştie ceva despre protest. Acesta a răspuns că îi pare rău pentru locuitorii oraşului Cluj că maghiarii umbresc prin protestul lor evenimentul şi că îl folosesc ca motiv de campanie electorală. El a mai adăugat că aceştia sunt nemulţumiţi deoarece nu au fost invitaţi la inaugurare, însă Apostu dă asigurări că invitaţiile s-au făcut către toate oficialităţile Clujului şi că poate să ofere dovezi în acest sens. Acesta afirmă că atât membrii ai Consiliului Local cât şi clerici au fost invitaţi să ia parte la eveniment şi crede că protestatarii nu sunt din Cluj, ci din Satu-Mare.