600 de angajați și manageri ai Aeroportului Internațional din Cluj-Napoca vor beneficia de un program de formare profesională în transportul aerian. Proiectul este implementat de Asociația Aeroporturilor din România în parteneriat cu Siveco România și constă în susținerea unor seminarii de instruire ce au ca obiective securitatea în muncă și protecția mediului în utilizarea tehnologiilor moderne.
Creșterea din ultimi anii a traficului aerian în Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca, de la 5,4 milioane de călători în 2007 la 10 milione de călători în 2011, liberalizarea traficului aerian și desfășurarea aceleași munci, din punct de vedere cantitativ, ca în alte aeroporturi mari din Europa au dus la intrarea pe Aeroportul Internațional din Cluj-Napoca a mai multor companii foarte importante de transport aerian. Astfel, în urma interesului pe care a început să îl aibă marile companii aeriene europene față de aeroportul din Cluj-Napoca, cum este spre exemplu Compania Aeriană Lufthansa, care vine din doi în doi ani în aeroportul din Cluj pentru a verifica pregătirea angajaților și pentru a analiza ceea ce mai trebuie îmbunătățit în infrastructura aeroportului clujean în scopul standardizării acestuia , s-a simțit nevoia unei compatibilizări a serviciilor deja existente prin implementarea unui proiect de formare profesională în transportul aerian ce constă în securitatea în muncă și protecția mediului în utilizarea tehnologiilor moderne.
Principala necesitate a implementării acestui proiect o reprezintă lipsa unui sistem de securitate și protecție a muncii specializat. Astfel, s-a găsit alternativa ca grupul țintă, format din 600 de participanți, dintre care 575 de angajați și 25 de manageri, să parcurgă o serie de instruiri privind regulamentul operațional, securitatea și siguranța aeroportuară precum și sănătatea și securitatea la locul de muncă. Proiectul se va derula pe o perioadă de 24 de luni și va fi implementat de Asociația Aeroporturilor din România în parteneriat cu Siveco România. Acesta este finanțat de Fondul Social European prin POSDRU și are un cost total de aproximativ 6 milioane de lei noi.
Obiectivul general al proiectului îl reprezintă asigurarea calității proceselor și serviciilor transportului aerian pentru angajați aeroportului, prin formare profesională de calitate bazată pe metode interactive și tehnologie modernă. Programele care urmează să fie implementate vor avea în vedere îmbunătățirea condițiilor de muncă și introducerea de noi practici de lucru în transportul aerian, dezvoltarea pregătirii profesionale specifice a angajaților din transporturile aeriene și în domeniile noilor tehnologii, cum ar fi TIC (Tehnologia Informațională și Comunicațională), ale sănătății și protecției muncii și conștientizarea necesității creării unei culturi noi privind protecția mediului înconjurător în ceea ce privește transportul aerian.