
Pentru președenția UDMR și-au anunțat candidaturile Hunor Kelemen, ministrul Culturii și președintele executiv al UDMR, Peter Eckstein-Kovácsr, consilierul prezindențial pe problemele minorităților, și Gergely Olosz, liderul UDMR din Camera Deputaților. UDMR a informat marți că acestea au fost validate de către Comisia de Supraveghere a Statului. În opinia lui Jenö Szász, liderul PCM, alegerile sunt deja câștigate de Kelemen deoarece acesta este mâna dreaptă a lui Markó Béla, ceea ce îi asigură descendența pe linie politică.Președenția UDMR se moștenește, nu se câștigă
Deși alegerile pentru conducerea Uniunii vor fi pe 26 februarie, Jenö Szász, președintele Partidului Civic Maghiar (PCM), susține că „Kelemen a devenit mai repede câștigător decât candidat la această funcție” deoarece este vorba de o „moștenire de funcție” și astfel nimic nu se va schimba în politica UDMR. Singura soluție pentru a reprezenta comunitatea maghiară după nevoile reale, este o alianță de dreapta între Consiliul Național Maghiar din Transilvania (CNMT), Consiliul Național Secuiesc (CNS) și PCM. Szász consideră că „guvernarea proastă și catastrofală a UDMR-ului alături de PD-L în ultimul an, ne-a dat o șansă unică, istorică ca în 2012 să câștigăm alegerile locale, dacă am reuși această alianță de dreapta”. Liderul PCM consideră că rolul partidului său este „de a corecta politica greșită dusă de UDMR” care nu reflectă comunitatea maghiară și nu a rezolvat nimic pentru aceasta. „Dacă aveam autonomie, universitate în limba maghiară, infrastructură, locuri de muncă, era bine să trăim în locurile băștinașe atunci probabil că nu aveam nevoie nici de PCM. Am fost constrânși de situație, de insuficiența politicii UDMR”, a declarat Jenö Szász.
Rolul celui de-al treilea partid maghiar în România
Lázló Tökés, președintele CNMT, a primit aprobarea înființării Partidului Popular Maghiar din Ardeal din partea Consiliului. Această formațiune politică „ ar fi purtătorul de cuvânt al autonomiei și continuatorul schimbării de regim începute în ’89”, conform Mediafax. Europarlamentarul consideră necesar acest gest deoarece cele „două partide care există nu îşi fac datoria, nu reprezintă interesele comunităţii maghiare, privind dezideratul nostru strategic, privind obţinerea autonomiilor comunitare”. De cealaltă parte, liderul PCM consideră că „Domnul Tökés a întârziat 20 de ani să înscrie un partid politic. Trebuia să înscrie un partid în ’90 și eu cred că a întârziat definitiv.[…] Ar fi bine să conlucrăm”.
UDMR, curvă politică
Jenö Szász nu crede în schimbarea politicii PSD și nici nu este de acord cu coaliția dintre UDMR și PD-L. Chiar dacă în timpul alegerilor prezidențiale, PCM l-a sprijinit pe Băsescu, Szász explică: „L-am susținut pe răul mai mic […] Anul trecut, dl. Ponta ne recomanda cu toată convingerea pe dl. Geoană ca să fie președintele țării. Ponta a ajuns acum președinte PSD, l-a dat afară din partid. Atunci ce fel de om a fost Geoană, care nu este bun pentru membru PSD, dar era foarte bun pentru președenția României. Sau ce fel de om este Ponta, dacă anul trecut ni-l recomanda tuturor să-l alegem și-acuma l-a dat afară din partid”. În opinia liderului PCM „UDMR este PSD – aripa maghiară” și indiferent de cine se va afla la conducerea partidului, se va aplica aceeași doctrină politică, același sistem, fără rezultate pentru comunitatea maghiară. „Într-un fel sunt mai puțin consecvenți decât PSD-iștii, că ăștia merg la guvernare cu toți. Fac o prostituție politică cum nu s-a mai văzut în cultura europeană. Odată te duci cu socialiștii, odată te duci cu democrații, odată cu liberalii, altă dată cu țărăniștii, dar totdeauna ești la guvernare și doctrina ta e tot una”, a încheiat președintele PCM.