Festivalul Chinezesc al Primăverii la Cluj


Un festival chinezesc a reunit la Cluj reprezentanți ai artei, culturii și sportului
În cadrul Festivalului Chinezesc al Primăverii s-a prezentat un spectacol în spirit tradițional chinezesc de dans, cântec, muzică instrumentală, arte marțiale, acrobații și operă. La eveniment au luat parte cu diverse reprezentații și membrii Institutului Confucius, Ansamblul Folcloric Avram Iancu, Liceul de Muzică Sigismund Toduță și Clubul Sportiv Ming Dao.Institutul Confucius din cadrul Universității Babeș-Bolyai (UBB) a invitat publicul clujean la sărbătorirea Festivalului Primăverii care anunță trecerea în noul an.
Participanții și-au încântat privirile cu un spectacol de culoare, mișcare și sunete. Amatorii de cultură asiatică au fost impresionați cu numere de dans tradiționale și acrobație culinară, care au fost presărate cu suprize deoarece s-au aruncat către public suveniruri ce poartă noroc, respectiv doritorii au învârtit vase pe vârful degetelor. În timp ce muzica instrumentală cântată la erhu, echivalentul viorii, guzeng și pipa umplea sala, 5 membri ai Institutului Confucius au făcut demonstrații de caligrafie, decupaj și pictură chinezească. Clubul Sportiv Ming Dao (Calea Luminoasă) a prezentat stiluri diferite de luptă Kung Fu, din nordul și sudul Chinei.
Românii nu s-au lăsat mai prejos și sub ochii uimiți ai oaspeților chinezi, Ansamblul Folcloric Avram Iancu, a dansat pe cântece ardelenești.
Festivalul s-a încheiat cu un duet de operă care a ridicat sala în picioare.

Festivalul Primăverii marchează trecerea în 2011, anul iepurelui. Legenda spune că la începutul noului an chinezesc, o creatură mitologică înfometată pe nume Nian strica recoltele și răpea orice ființă îi ieșea în cale. Pentru a se proteja, sătenii și-au pus mâncare la uși și în scurt timp au observat că bestia se teme de oamenii care purtau culoarea roșie. Din acest motiv, s-a păstrat până în prezent, obiceiul de a atârna în fața ușilor și pe străzi lămpi și pergamente de hârtie roșie. Deasemenea, dansul leului sau al dragonului însoțit de bătăi asurzitoare de tobe simbolizează alungarea răului.

Related posts

Leave a Comment