
Mario David s-a întâlnit, marţi, cu preşedintele României, Traian Băsescu, pentru a discuta despre extinderea spaţiului Schengen şi va face şi o vizită în Bulgaria cu acelaşi scop.
Oficialul european a subliniat că România ar putea să urmeze exemplul Elveţiei, care a aderat la Schengen în două etape. Mai întâi cu spaţiul aerian, apoi cel terestru.
Mario David a declarat că nu înţelege, indiferent de motivele politice, de ce nu i s-ar permite României intrarea în spaţiul de liberă circulaţie conform calendarului stabilit.
„Este ofensator ca cineva să spună că noi nu avem încerdere în autorităţile române şi în administraţia locală în ceea ce priveşte transmiterea datelor în sistemul de informaţii Schengen, având în vedere mai ales statutul României de membru cu drepturi depline în NATO şi în UE”, a subliniat vicepreşedintele Partidului Popular European, Mario David.
Franţa şi Germania, refuz în continuare
Ministrul francez pentru afaceri europene, Laurent Wauquiez, şi ministrul german pentru probleme europene, Werner Hoye au ţinut să precizeze că Romania şi Bulgaria au vocaţia de a intra în spaţiul Schengen, însă toată lumea trebuie să înţeleagă importanţa acestei decizii pentru Europa, relatează Radio România Actualităţi.
În opinia ministrului francez Laurent Wauquiez, criteriile tehnice care permit aderarea trebuie să fie însoţite de evoluţii pozitive în privinţa reformei justiţiei sau a combaterii corupţiei.
De partea cealaltă, ministrul Werner Hoyer a ţinut să puncteze că aderarea Romaniei şi Bulgariei la spaţiul Schengen pe perioada preşedinţiei ungare a UE nu este realistă.
Miniştrii de interne ai Franţei şi Germaniei au transmis, la sfârşitul anului trecut, Comisiei Europene o scrisoare prin care au solicitat amânarea aderării României şi Bulgariei la Spaţiul Schengen.Cei doi oficiali au subliniat în scrisoare absenţa unui mediu juridic şi administrativ satisfăcător în domeniile siguranţei şi justiţiei, fenomenele de corupţie la diferite niveluri şi persistenţa unei criminalităţi organizate preocupante.