Familia Kaczynski: Accidentul de la Smolensk, un atentat al Rusiei

Familia preşedintelui Lech Kaczynski, decedat în aprilie în catastrofa aeriană de la Smolensk din Rusia, a reiterat luni ipoteza unui atentat inspirat de Moscova împotriva fostului şef de stat polonez. În schimb Rusia a trecut pe linie moartă ancheta, clasând-o, acuzând statul polon de moartea preşedintelui său. Ceea ce a scris ClujToday.ro, imediat după tragedia de la Smolensk oferind conjucturi ciudate în care personaje dispăreau, fie erau găsite asasinate, arată că am fost aproape de adevăr.”Ipoteza unui atentat împotriva preşedintelui polonez este în prezent mai plauzibilă ca niciodată”, a afirmat ginerele preşedintelui polonez defunct, Marcin Dubieniecki, într-o declaraţie difuzată de agenţia PAP.
Avocat de profesie, Dubieniecki este în acelaşi timp soţul şi reprezentantul legal al Martei Kaczynska, unica fiica a fostului preşedinte şi care a manifestat deseori o neîncredere profundă faţă de Moscova, informează MEDIAFAX, citând AFP.
„Există multe indicii potrivit cărora este vorba despre un atentat împotriva lui Lech Kaczynski”, a subliniat el luni, la postul de televiziune TVN24. El a prezentat drept motive „posibilitatea alegerii preşedintelui Lech Kaczynski, răzbunarea pentru (angajamentul sau în favoarea) Georgiei şi interesele ruse în raporturile dintre Moscova şi Uniunea Europeană”.
În raportul său final publicat miercuri la Moscova, Comitetul interguvernamental de aviaţie (MAK) a decis că Polonia este sigura responsabilă de catastrofă.
Dubieniecki a acuzat MAK că a vrut să ascundă o încercare a pilotului polonez de a lua din nou altitudine, cu 22 de secunde înainte de accident. Această încercare „a eşuat pentru că echipajul a fost indus în eroare în legătură cu altitudinea (aparatului de zbor) şi a culoarului său de aterizare”, a declarat el.
Raportul rus provoacă o polemică aprinsă în Polonia. Premierul Donald Tusk l-a considerat „incomplet”, iar Jaroslaw Kaczynski, fratele geamăn al preşedintelui defunct şi liderul opoziţiei conservatoare, l-a numit un „afront” la adresa Poloniei.
Potrivit acestui raport, preşedintele Kaczynski şi alţi oficiali polonezi au exercitat presiuni asupra echipajului, în condiţiile în care piloţii nu erau suficient de antrenaţi, şi au luat decizia de a ateriza la Smolensk „în condiţii inadecvate”, de ceaţă densă.
Echipamentele tehnice de pe aerodromul de lângă Smolensk, unde avionul s-a prăbuşit, la 10 aprilie, nu au avut nicio influenţă asupra accidentului, şi nici activitatea controlorilor ruşi, a conchis MAK în raportul său.

Related posts

Leave a Comment