Publicaţiile britanice au ajuns în mânile Kremlinului?

Indubitabil, pe harta Europei nu există un asemenea stat, în care relaţiile Moscovei ar arăta a fi într-atât de încordate, ca Marea Britanie. Şi această tensiune îşi are o legitimitate istorică, care provine încă din perioada războiului din Crimeea şi reverberează până în actulaitate. Exact despre acest lucru ne spune Jiří Just, în „Aktualne.cz”, din Cehia, în articolul „Publicaţiile britanice pe mânile Kremlinului”.După cum afirmă publicista cehă, dacă Rusia şi Statele Unite, în timp, au reuşit să înveţe să nu atragă atenţia asupra relaţiilor duşmănoase pe care le au, a celora care le despart, şi cu scrâşnet au iniţiat o restartare a raporturilor, atunci în cazul Rusiei şi Marii Britanii memoria momentelor sensibile din relaţii nu poate fi ştearsă şi nu se poate vorbi despre nici un fel de revizuire politică a unuia dintre actori faţă de celălalt.
Pe Moscova şi Londra îi desparte nu doar aceea că Marea Britanie a devenit un azil pentru inamicii regimului actual rusesc( această temă a fost ridicată în perioada vizitei din Polonia a liderului luptătorilor ceceni Ahmad Zakaev, care a obţinut azil politic din partea Coroanei Britanice), dar există numeroase momente neplăcute. Nu poate fi uitat momentul expulzărilor reciproce de diplomaţi, realizat şi de ruşi şi de britanici, problemele de închidere forţată a centrelor Consiliului Britanic în Rusia. Încă sunt vii amintirile legate de asasinarea fostului colaborator al serviciilor speciale ruseşti Alexandr Litvinenko, ajuns în graţiile Regalităţii şi a cărui asasinat îi pus pe seama Moscovei.
Dar, astăzi, Rusia a găsit un alt mijloc să-şi repare relaţiile cu Coroana britanică, să îşi schimbe imaginea nehativă. Se ştie că statul rus alocă anual numeroşi bani(câteva miliarde) în scopul promovării unei imagini favorabile a Rusiei în Occident.
La finele lui martie a acesui an oligarhul rus Alexandr Lebdev pentru un singur funt a achiziţionat publicaţia britanică „The Independent”, deja a doua după „The Evening Standard”. Publicaţia periodică care are o influenţă considerabilă de mult timp suferea greutăţi în legătură cu continua scădere a tirajului, care din cauza crizei economice şi a transferării la un format digital a scăzut de la 438 mii în anul 2002 până la 183 mii de exemplare la începutul anului curent.
Lebedev a promis să îmbunătăţească starea publicaţiei şi să restabilească prestigiul de altădată, şi, într-adevăr, ceva s-a mişcat. Potrivit datelor companiei britanice Audit Bureau of Circulations, tirajul publicaţiei din luna august în comparaţie cu cea de un an în urmă a scăzut doar la trei procente incomplete( spre exemplu, tirajul publicaţiei The Times s-a micşorat la 14%, The Daily Telegraph – la 17%), iar vizitarea site-ului a sporit la 34%.
Doar că scopurile pentru care oligarhul rus a decis să investească în presa britanică, până în prezent rămân un mister.
Se cunoaşte faptul că „deza” referitoare la divorţul lui Vladimir Putin şi nunta acestuia cu gimnasta Alina Kabaeva( această istorie a îngropat publicaţia lui Lebedev „Moskovskii korespondent” ), Alexandr Lebedev nu se află în cercul oligarhilor care se pronunţă contra regimului. Mai degrabă, invers.
Despre fostul colaborator KGB din Londra şi a celuia care se poziţionează pe treapta 34 din topul celor mai avuţi ruşi ( averea lui Lebedev, potrivit datelor revistei Forbes, este estimată la 2 miliarde de dolari) se ştie că întreţine relaţii prietenoase cu vârfurile elitei politice ruseşti, inclusiv cu vice-premierul Serghei Ivanov, unul dintre candidaţii succesori a lui Vladimir Putin la funcţia de şef al statului, dar şi cu fostul şef al serviciului secret rusesc FSB Nikolai Patrşev.
Dar aceste relaţii ale lui Lebedev, îi permit să aibă şi afaceri cu cei de pe alte baricade politice. Ele îl ajută foarte mult. Şi chiar dacă finanţarea opoziţiei în Rusia este o întrerindere riscantă, împreună cu fostul preşedinte al URSS Mihail Gorbaciov Lebedev deţine 49% de acţiuni a publicaţiei importante „Novaya gazeta”.
Aceasta relevă faptul că achizionarea publicaţiei britanice nu reprezintă în nici un caz un gest filantropic rusesc, a „sufletul predispus de acte măreţe”, mai ales a unor coloşi ai jurnalismului din Marea Britanie.
«Şi mie, şi vouă vă este clar, actualmente publicaţia aparţine oligarhului rus, care nu este doar un fost colaborator al KGB-ului, dar, după cum se afirmă, foarte apropiat Kremlinului. Aceasta, indubitabil, reprezintă un motiv de îngrijorare, a spus redactorul şef al publicaţiei conservatoare „Standpoint” Daniel Johnson. ” Eu nu aş dori să pun presiune asupra nimănui. Doar că, fără dubii, schimbarea proprietarului a influenţat politica redacţională”, a adăugat acesta.
Într-un aşa mod, nu este exclus, că şi cazului Alexandr Lebedev îi poate fi reprezentativă expresia „foşti şpioni nu există” şi că în spatele achiziţionării „The Independent” şi „The Evening Standard” poate fi o dorinţă a Kremlinului şi a serviciilor speciale ca nemijlocit să influenţeze opinia publică din Marea Britanie.
Din punct de vedere a restabilirii reputaţiei ştirbite se poate afirma că aceasta este calea reprezintă a fi cea mai puţin căreia să i se pună piedici. mică O campanie bine regizată în mass-media poate aduce mai mari succese, decât negocierile la nivel înalt, care în cazul relaţiilor ruso-britanice întotdeauna au eşuat. Rusia, evident, vrea să influenţeze de partea sa nu doar presa britanică, ci şi cea occidentală, să minimalizeze critica asupra sa şi să influenţeze afacerile sale în geospaţiile de interes concret. Şi nu e un caz întâmplător apariţia publicaţiei „Puterea” la Bucureşti, corespondentul căreia este „Vlasti” sau „Novaya gazeta”, a cărui acţionar, cine credeţi că este(?), dacă nu acelaşi Alexandr Lebedev şi fostul preşedinte şi secretar general al Partidului Comuniştilor din URSS Mihail Sergheevici Gorbaciov.Publicaţiile controlate de un fost agent KGB şi om al Kremlinului pot ajuta foarte mult în statele care reprezintă adversitate, deocamdată la adresa Moscovei.

Related posts

Leave a Comment