
Sume uriaşe din bani publici au fost alocate pentru modernizarea unor şcoli care însă se vor desfiinţa din cauza lipsei elevilor.
Şcoala din localitatea ialomiţeană Frăţileşti are termopane, parchet laminat şi centrală termică proprie. Toate au fost cumpărate anul trecut şi au costat 200.000 de lei. Acum, din lipsa elevilor şcoala se desfiinţează. Cei 24 de copii din Frăţileşti vor merge acum trei kilometri până la şcoala nereabilitată din comuna Săveni. În plus, unitatea este supraaglomerată, peste 500 de elevi învaţă în doar şapte săli de clasă.
„Acolo este un non-sens, să reabilitezi şcoala din Frăţileşti şi şcoala mare din Săveni, şcoală mare cu etaj, cu tradiţie s-o începi după ce termini Frăţileşti. Deci, unde nu-i cap, degeaba picioare”, a declarat inspectorul şcolar general ISJ Ialomiţa, Ilie Stavăr.
Un milion de lei s-a investit în ultimii pentru construcţia unei şcoli în localitatea Cheţcani, judeţul Mureş. Proiectul prevedea alocarea a peste 2,5 milioane de lei pentru aceasta, însă a venit criza şi nu s-a mai alocat nici un leu pentru unitatea de învăţământ. Constructorul a plecat, iar acum clădirea se degradează pe zi ce trece.
„Mie nu mi se pare normal. Trebuia reabilitată şcoala veche, se putea pune la punct şi avea condiţii. În plus aveam curte de joacă. Acum nu avem unde să ne jucăm cu copiii, nu avem unde să facem orele de sport”, a declarat învăţătoarea Rodica Vântu.
În toată ţara sunt 1.400 de astfel de construcţii, începute în 2008 şi care acum zac în paragină.