Anunțul europarlamentarului Monica Macovei, care a decis să intre în cursa prezidențială, are toate șansele să reseteze bătălia politică. Și asta pentru că Monica Macovei corespunde perfect profilului candidatului antisistem, capabil să câștige marea bătălie în fața favoriților sondajelor, cu ajutorul voturilor celor care, de obicei, nu votează. Este vorba de electoratul urban, care se declară dezamăgit de clasa politică. În turul al doilea al alegerilor prezidențiale, acest electorat poate face diferența. Iată 7 lucruri care o diferențiază pe Monica Macovei de ceilalți candidați.
1. Este candidat independent. Postura de ”Singură împotriva tuturor” i se potrivește perfect Monicăi Macovei, iar mesajul său va fi cu atât mai credibil cu cât nu va fi condiționat de compromisurile inerente oricărui candidat susținut de un partid sau de o alianță de partide. Poate atrage voturile celor neînregimentați politic.
2. Este femeie. Alegerea Monicăi Macovei ar duce la o premieră istorică: prima femeie șef de stat din istoria României. Poate mobiliza voturile electoratului feminist și pe cele ale electoratului sătul de politica de tip ”macho”.
3. Performanță internațională. Monica Macovei a fost cel mai activ europarlamentar român și a reușit să impună o serie de noi reguli la nivelul Uniunii Europene în domeniul integrității și luptei împotriva corupției. Poate atrage voturile electoratului pro-occidental.
4. Implicare în sprijinirea asocierii Republicii Moldova cu Uniunea Europeană. În calitate de președinte al Delegației Parlamentului European – Republica Moldova, Monica Macovei s-a implicat în democratizarea statului românesc de dincolo de Prut și în apărarea drepturilor românilor oprimați de ocupații ruși din Transnistria. Poate atrage voturile electoratului unionist și pe cele ale basarabenilor cu cetățenie română.
5. A performant ca ministru al Justiției. Monica Macovei a creat instituții cu un rol fundamental în lupta împotriva corupției, precum DNA sau ANI, lăudate de Comisia Europeană. Poate atrage voturile electoratului ”justițiar”.
6. Provine dintr-o familie de ardeleni, stabilită în București. Din acest punct de vedere, poate trece peste prejudecățile celor care nu vor ”bozgori”, ”mitici” sau ”moldoveni” în fruntea țării. Monica Macovei poate trece peste clivajele regionale și poate atrage voturi din toate regiunile țării.
7. Este demonizată de televiziunile de propagandă ale mogulilor de tip Dan Voiculescu. Prin ricoșeu, tocmai acest lucru îi oferă credibilitate în fața alegătorilor care au devenit imuni la propaganda grosieră. Monica Macovei poate atrage voturile acestui tip de electorat tocmai prin faptul că este cea mai înjurată dintre toți candidații Dreptei. Poate atrage voturile alegătorilor care vor acționa după principiul ”hai să votăm cu cea/cel de care le e cel mai frică mogulilor”.
Toate aceste date conferă Monicăi Macovei profilul unui candidat redutabil, de tipul ”doamnelor de fier” Margaret Thatcher sau Angela Merkel. Marea problemă este: care vor fi canalele de comunicare dintre candidatul Monica Macovei și publicurile de mai sus? Dacă Monica Macovei va putea comunica cu alegătorii din acest categorii, are șanse reale de victorie. Rămâne de văzut dacă va identifica cele mai potrivite canale de comunicare.