30 de mediatori pentru soluționarea pe cale amiabilă a conflictelor colective de muncă, formați prin programul de asistență tehnică derulat cu sprijinul OIM

Departamentul Dialog Social din cadrul Ministerului Muncii, Familiei, Protecției Sociale și Persoanelor Vârstnice derulează în parteneriat cu Organizația Internațională a Muncii (OIM), în perioada 4-5, respectiv 6-7 noiembrie, la Sinaia, un curs de mediatori, în vederea operaționalizării Oficiului de Mediere și Arbitraj.În cadrul cursului vor fi formați viitori mediatori ai conflictelor colective de muncă. Cursul va fi structurat în două serii în care vor fi instruite 30 de persoane.

“Prin dialog social se pot obţine rezultate mai bune decât prin confruntare. Medierea oferă posibilitatea de a soluționa într-o perioadă mult mai scurtă de timp conflictele colective de muncă, de a transforma o situație nefavorabilă într-o oportunitate și, implicit, de a reduce costurile unei relații conflictuale. Studiile realizate la nivel internațional arată că folosirea medierii precum și a altor căi alternative de soluționare a conflictelor colective de muncă este în creștere atât în sectorul public cât și în cel privat”, a declarat ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea.

Programul de formare care se va desfășura la Sinaia beneficiează de asistența tehnică a OIM, precum și de sprijinul acesteia în vederea promovării conceptului de soluționare nonconflictuală a divergențelor.

Acest program, demarat la solicitarea Departamentului de Dialog Social și cu susținerea integrală a Organizației Internaționale a Muncii, a cuprins o etapă premergătoare, care s-a desfășurat la Centrul ILO Torino. În faza premergătoare s-au discutat modele de construcție instituțională, bazate pe experiența altor state.

Related posts

Leave a Comment