24 ianuarie nu este zi liberă anul acesta

Ziua de 24 ianuarie, când Principatele au fost unite sub Alexandru Ioan Cuza, nu a fost declarată zi de sărbătoare legală, nelucrătoare. Propunerea a fost adoptată în Senat anul trecut, însă forul decizional în acest caz este Camera Deputaţilor.Mai mulţi deputaţi şi senatori au depus anul trecut proiecte prin care propuneau ca ziua de 24 ianuarie să fie declarată nelucrătoare. Un astfel de proiect legislativ a fost iniţiat de deputatul PNL Diana Tuşa în ianurie 2010. Proiectul a fost adoptat de Senat la sfârşitul lunii iunie 2010. Propunerea nu a trecut încă şi de Camera Deputaţilor. În septembrie 2010 proiectul a primit aviz favorabil la Comisia Juridică din Camera Deputaţilor, iar o lună mai târziu a primit raport de respingere de la Comisia de Muncă.
Un alt proiect de modificare a Codului Muncii a fost iniţiat şi de alţi 103 deputaţi şi senatori de la PDL, PNL, PSD+PC, minorităţi şi de la Independenţi. Ei propunea includerea zilei de 24 ianaurie pe lista zilelor de sărbători legale, nelucrătoare. Proiectul a fost adoptat de Senat în 23 noiembrie 2010.
La Camera Deputaţilor, proiectul a fost trimis pentru raport la Comisia de Muncă şi la Comisia Juridică pentru aviz. Deputaţii din Comisia Juridică au decis în data de 15 decembrie „avizarea negativă a acestei iniţiative legislative, întrucât iniţiatorii propunerii legislative nu precizează sursele de finanţare necesare aplicării măsurilor propuse”. Raportul de la Comisia de Muncă nu a fost încă dat.
Astfel, cel puţin anul acesta, 24 ianuarie nu va fi zi liberă.
Potrivit Codului Muncii, zilele de sărbătoare legală, în care nu se va lucra, sunt:
* 1 şi 2 ianuarie;
* prima şi a doua zi de Paşte;
* 1 mai;
* prima şi a doua zi de Rusalii;
* Adormirea Maicii Domnului;
* 1 decembrie;
* prima şi a doua zi de Crăciun;
* 2 zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.
România marchează în fiecare an pe data de 24 ianuarie „Unirea cea mică”. Pe 24 ianuarie 1859, Ţara Românească şi Moldova s-au unit de facto, prin alegerea la Bucureşti a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Munteniei, acesta fiind deja, de pe 5 ianuarie, şi domn al Moldovei.

Related posts

Leave a Comment