Cercetătorii francezi sunt de părere că pleoapele încărcate de vopseluri ale vechilor egipteni aveau un rol mai important decât cel estetic, ajutându-i să se protejeze împotriva infecţiilor oculare.Artifacte şi documente din Egiptul antic au arătat că toată lumea, bărbat sau femeie, de la servitori şi până la regină, folosea pudre negre pentru machiaj. „Oamenii purtau machiaj în fiecare zi”, a declarat unul dintre autorii studiului, Christian Amatore de la Universitatea Pierre et Marie Curie din Paris.
Potrivit unor manuscrise egiptene, machiajul din jurul ochilor ar fi avut un rol magic prin care zeii Horus şi Ra îi protejau pe cai care îl purtau împotriva mai multor boli. Infecţiile bacteriene ale ochilor, cum ar fi conjunctivita, erau o problemă comună în zona mlăştinoasă de-a lungul Nilului. Analizele anterioare ale machiajului, găsit în câteva containere, a relevat mai multe ingrediente care conţineau plumb, ceea ce sugera că substanţa era periculoasă pentru că plumbul este foarte dăunător sănătăţii.
Un nou studiu a arătat însă că doze mici de săruri de plumb din machiaj ar fi putut avea un efect benefic, aceastea forţând corpul uman să producă oxid de azot. Această substanţă chimică este cunoscută pentru abilitatea de a stimula sistemul imunitar, ajutând astfel în lupta organismului cu bacteriile.