
Persoanelor care trebuie să depună declaraţia la ANOFM pentru veniturile încasate din drepturi de autor li se impune să afle mai întâi care e salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului de stat. Numai că valoarea lui nu e ştiută nici de unii secretari din Ministerul Muncii. Şeful ANOFM are la rându-i, o problemă mare. Cu presa.Preşedintele Agenţiei Naţionale pentru Ocuparea a Forţei de Muncă (ANOFM), Silviu Bian, pare supărat nevoie mare pe jurnalişti. Şi sare să le facă rapid morală atunci când aceştia au câte ceva să-l întrebe despre declaraţiile pe care persoanele cu venituri din drepturile de autor trebuie să le depună la Agenţie.
Mai precis, acestei categorii de persoane li se cere la punctul şapte al declaraţiei să ştie sau să afle care este salariul mediu brut pe economie utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale pe anul în curs şi asta deşi el este cunoscut de autorităţi pentru că de ele a fost stabilit.
REALITATEA.NET a dorit să verifice dacă chiar şefii Ministerului Muncii, ai Agenţiei ştiu care este valoarea acestui salariu. Şi au avut parte de surprize. Silviu Bian a fost deranjat imediat de o formulare din întrebarea care i-a fost adresată: „În legătură cu celebrul formulare care trebuie depus la ANOFM”. Nu i-a plăcut un cuvânt.
„Nu e celebru. E formularul care e stabilit prin lege. Nu e celebru. Asta e în lege. Învăţaţi-vă şi dumneavoastră, ziariştii, că trebuie să respectaţi legea. Nu ştiu de ce vă deranjează când trebuie să respectaţi legea”, a spus iritat Bian
Explicaţiile jurnalistului nu l-au convins: „E celebru formularul, domnule director pentru că se tot discută de câteva zile despre el. Atât”.
„Nu spuneţi că e celebru. E o declaraţie, nu e un formular. Nu sunt supărat, doar ţi-am spus că abordarea e greşită. Nimeni nu e celebru, deci dumneavoastră l-aţi făcut celebru. Eu nu am vorbit cu nimeni despre el. Oamenii care înţeleg cât de cât că trebuie să respecte legea, o respectă, nu tot comentează”, a continuat şeful ANOFM.
Silviu Bian le-a oferit indicaţii celor care vor să afle salariul stabilit de stat prin lege. I-a trimis pe oameni să caute prin Monitorul Oficial. „Îl găsiţi în Monitorul Oficial al României, pentru că el a stat la baza fundamentării bugetului şi odată cu publicarea legii Bugetului, găsiţi şi acest salariu.”
Bian spune că toată lumea ar trebui să citească legea: „Toată lumea trebuie să cunoască legea. Da’ cine trebuie să cunoască legea? Dumneata sau eu, fiecare îşi face treaba în orice ţară civilizată eşti obligat să citeşti, să te informezi. Pe lângă asta, specialiştii noştri, când vine omul cu declaraţia stau şi consiliază. Nu trebuie să se gândească nimeni cât e salariul, îi îndrumă cum să completeze această declaraţie. Dacă nu ştiu să o completeze, pot să solicite informaţii, ori de la un consilier specializat pe tema asta pentru că aşa e în toate ţările civilizate, în Germania, cea mai civilizată ţară, după părerea mea, sunt consilieri fiscali la care omul se duce să nu intre în contradicţie cu legea.”
Întrebat de ce oamenii ar trebui să-i spună practic statului care este valoarea unei sume stabilită chiar de autorităţi, Bian a oferit un răspuns sec. Şi a invitat presa să facă propuneri pentru specialiştii din ministere: „Aşa o considerat legiuitorul. Declaraţia asta e făcută de specialişti, de economişti şi de jurişti cu experienţă multă. Aşa o considerat ei, ca să aibă omul un termen de referinţă. Nu ai înţeles că asta e făcută de specialişti? Dumneavoastră nu aveţi decât să faceţi o propunere, pentru că sunteţi cetăţean cu drepturi depline în România, faceţi o adresă, o recomandare şi noi facem analiză, tot prin specialişti şi probabil aveţi dreptate.”
Cu greu, cu greu, directorul ANOFM a răspuns şi la întrebarea care este valoarea acestui salariu. Nu i-a ieşit chiar din prima. Şi nu înainte de a ataca presa. „Bineînţeles că ştiu, dar nu trebuie să-l memorez, că am atâta instrucţie să intru pe internet, să-l găsesc, să-l caut în Monitorul Oficial, să-l memorez. Da’ poţi intra pe internet şi îl găsiţi. De ce mă întrebaţi pe mine, eu nu sunt obligat să fiu consilierul dumneavoastră. Şi ce dacă conduc o instituţie. Bă da’ deştepţi sunteţi mă. Voi jurnaliştii sunteţi cei mai deştepţi. Dacă eu conduc o instituţie, trebuie să iau o bază de date? Sigur că ştiu, dumneavoastră ce vrei…. e în jur de 18 milioane, 1800 şi ceva, 1836 parcă. Întrebarea mă deranjează. Pentru că sunteţi foarte deştepţi cei de la presă toţi.”
Bian şi-a continuat cearta cu jurnalistul: „Nu trebuie să suni la mine, sună la consilierul dumitale fiscal. Nu am nicio obligaţie să stau să te consiliez pe dumneata. Ce-am făcut acuma? Te-am consiliat fiscal, deci eu întâmplător sunt economist şi ştiu foarte bine cum merg lucrurile. Putea să fie un om politic. Alea sunt făcute de specialişti, dar nici atâta nu aţi priceput…. ”.
A trecut apoi la întreg postul de televiziune, Realitatea TV: „Toată ziua îi chemaţi pe toţi agaricii acolo la emisiuni, îi ţineţi pe toţi proştii din România ca să încurcaţi oamenii. Îi stricaţi de cap, pentru că vorbiţi cu oameni care habar n-au despre ce vorbesc. Asta e realitatea, că eşti de la Realitatea, din trustul ăla eşti… toată ziua stau tot felul de necalificaţi şi bat din gură şi îi strică de oameni de cap… Eu îmi dau cu părerea pentru că mă uit toată ziua la televizor. Eu vorbeam despre oameni care vorbesc prostii. Eu nu am spus că sunt incompetenţi. Unii care vorbesc pe acolo, vorbesc să se audă în ureche sau îi vadă mă-sa la televizor. Analişti care habar n-au …”.
Secretar de stat, Ministerul Muncii: Nu ştiu cât e salariul mediu brut, mă informez
Dacă şeful ANOFM a indicat în cele din urmă care e salariul mediu brut pe economie, secretarul de stat din Ministerul Muncii Valentin Mocanu a recunoscut că nu îl ştie. Chiar dacă potrivit CV-ului de pe site-ul instituţiei, se ocupă de dialogul social în minister. Mocanu a recunoscut însă că în formulare s-ar putea să fie şi ceva probleme ce ar putea fi însă remediate. „Nu îl ştiu pe dinafară, dar mă pot informa. Am înţeles ce spuneţi. Sunt de acord că după ce am aplicat aceste măsuri ele pot suferi unele corecţii. Eu sper că le vom putea rezolva imediat.”