Conducerea Universității Babeș-Bolyai din Cluj a lansat ideea fuziunii dintre mai multe universități, din Cluj-Napoca sau din Transilvania. Consiliul de Administrație al universității a și desemnat o echipă de negociere, condusă de prorectorul Nicolae Bocșan, care va explora două direcții.Prima ar fi fuziunea cu alte universități din Cluj-Napoca, sub denumirea de Universitatea Metropolitană Babeș-Bolyai-Oberth. Cea de-a doua a fi fuziunea cu alte instituții de învățământ superior din Transilvania, sub denumirea de Universitatea Transilvaniei Babeș-Bolyai-Oberth, în condițiile în care universitatea clujeană are cea mai numeroasă rețea de extensii universitare, inclusiv într-o serie de orașe precum Sighetu Marmației, Zalău, Bistrița sau Târgu-Mureș.
Motivul acestei propuneri este reprezentat de faptul că România are un număr prea mic de studenți și un număr prea mare de universități. Conducerea Universității Babeș-Bolyai afirmă că această fuziune ar da posibilitatea măririi veniturilor angajaților și cea a obținerii unui credit major pentru modernizare. Un alt motiv este acela că studenții vor beneficia de investiții mai consistente în materie de investiții în cămine, în biblioteci sau în laboratoare.
În opinia membrilor Consiliului de Administrație al Universității Babeș-Bolyai, nucleul viitoarei universități trebuie să fie reprezentat de o instituție de cercetare și de educație înaltă de bună calitate. Fuziunea ar presupune păstrarea unității celei mai puternice dintr-un anumit domeniu. De asemenea, nivelul studiilor de licență va fi păstrat, în funcție de atractivitatea pentru studenți, în toate unitățile care fuzionează, iar studiile de masterat și de doctorat, precum și cele post-doctorale ar urma să fie concentrate. De asemenea, angajații ar urma să fie păstrați, iar o serie de servicii, inclusiv cel de imagine, ar urma să fie concentrate. Conducerea universității clujene a mai avut o inițiativă similară și în anul 2003, dar aceasta nu a fost încununată de succes.