
Şefii ţărilor Uniunii Europene au acceptat condiţiile puse de Cehia necesare pentru a semna Tratatul de la Lisabona. Ratificarea acestuia poate avea loc în cel mai scurt timp.Într-un anunţ făcut la Consiliului European, premierul suedez şi preşedintele Comisiei au anunţat că preşedintele Cehiei nu mai are nici un motiv să nu semneze Tratatul de la Lisabona, întrucât ceilalţi 26 de lideri ai Uniunii i-au făcut pe plac.
„Sunt mulţumit să anunţ că, în această seară, Consiliul European a căzut de acord să accepte excepţia cerută de preşedintele Republicii Cehe pentru a putea ratifica Tratatul de la Lisabona. Am reuşit să ajungem la acest acord datorită multor lideri UE care au demonstrat leadership şi o dorinţă puternică de a coopera”, a spus primul ministru suedez Frederik Reinfeldt la sfârşitul primei zile a summitului.
Odată cu această decizie, Cehia a primit aceeaşi excepţie de care beneficiază Polonia şi Marea Britanie, de la „protocolul 30” al Cartei Drepturilor Fundamentale din Tratat.
Potrivit site-ului preşedinţiei suedeze, cu câteva zile în urmă, preşedintele ceh ar fi semnalizat că este mulţumit cu soluţia de compromis prezentată de preşedinţia suedeză. Tratatul va putea intra în vigoare cel mai devreme în decembrie, pentru că, în ciuda consensului, Curtea Constituţională din Cehia trebuie să încheie examinarea Tratatului şi preşedintele Vaclav Klaus încă mai trebuie să-l semneze. Curtea ar putea să-şi prezinte verdictul cel mai devreme pe 3 noiembrie. Dacă Tratatul este semnat în cursul lunii noiembrie, va intra în vigoare pe 1 decembrie.