Un deputat PDL a plagiat un referat şcolar pe care l-a susţinut în plenul Camerei


Internetul este, fără îndoială, o sursă de inspiraţie preţioasă. La aceasta a apelat cu încredere şi deputatul democrat-liberal Gheorghe Roman. Pentru conceperea unei declaraţii politice susţinută, de altfel, în plenul Camerei, Roman s-a „inspirat” dintr-un referat scris de un elev de liceu, la care s-au adăugat un articol din Formula As, dar şi o hotărâre de guvern.Potrivit jurnaliştilor de la evz.ro, pedelistul Gheorghe Roman a citit în plenul Camerei Deputaţilor o declaraţie politică. Nimic suspect, până aici. Declaraţia, însă, conţinea paragrafe întregi copiate integral dintr-un referat şcolar, un interviu şi o hotărâre de guvern.
Declaraţia deputatului se referă la programul guvernamental „Renaşterea satului românesc”, care prevede amenajarea în fiecare sat a câte zece locuinţe destinate specialiştilor (profesori, medici) care se mută în mediul rural.
„Arta populară a României îşi are rădăcinile în trecutul îndepărtat şi tumultuos al regiunii, fiind situată la intersecţia marilor civilizaţii istorice, greacă, romană, bizantină, orientală şi occidentală”, sunt primele cuvinte citite de Gheorghe Roman, pe 9 martie, în plenul Camerei Deputaţilor.
Exact aceleaşi cuvinte se regăsesc, însă fără diacritice, pe site-ul referat.ro. Este vorba despre referatul cu titlul „Satul românesc – trecut, prezent şi viitor”, postat de liceeanul Andrei Daniel, pe 10 noiembrie 2007. Referatul respectiv poate fi descărcat integral, şi cu diacritice, contra sumei de 3 euro+ TVA.
În cea de-a doua frază a declaraţiei politice, deputatul Roman laudă originalitatea folclorului românesc: „Folclorul românesc este cel mai bine conservat din lume, iar manifestările sale sunt evidente în întreaga ţară: Mărginimea Sibiului (icoane pictate pe sticlă, costume populare artistice, obiecte de uz casnic)…”. Aceeaşi exprimare poate fi găsită într-o analiză publicată în iunie 2008 pe site-ul Ministerului Dezvoltării.
Deputatul neagă, însă, că ar fi aplicat această „metodă” în redactarea discursului său. „De mine e scrisă declaraţia, eu am făcut-o. Nu mă uit la referatele de clasa a XII-a. Nu caut din astea pe internet. E interesant, mă gândesc că e totuşi o coincidenţă. Chiar să caut formulări pe internet acum? Nu sunt la un examen”, explică deputatul Roman.

Related posts

Leave a Comment