Locuitorii orașului Turda vor putea consuma de la robinete apă plată, extrasă din puțuri săpate pe teritoriul comunei Mihai Viteazu, de la poalele Munților Apuseni. Apa va fi livrată de Compania de Apă Arieș.Directorul Companiei, Alexandru Sabău, a declarat că specialiștii din subordinea sa au analizat 11 sortimente de apă plată, pe care le-au comparat cu apa extrasă din noile puțuri din Apuseni. Această analiză a arătat că apa care va fi livrată în Turda se află undeva la mijloc, din punct de vedere al calității. Însă, spre deosebire de apa îmbuteliată, apa care va curge la robinetele turdenilor va avea un mic adaos de clor, spune directorul Companiei de Apă Arieș.
Săparea noilor puțuri a fost finanțată de Uniunea Europeană, în cadrul primului proiect din România finanțat prin intermediului Programului Operațional Sectorial Mediu. Acesta vizează reabilitatea sistemului de alimentară cu apă din Comunitatea Urbană Arieș, care include orașele Turda și Câmpia Turzii, precum și comunele învecinate. Acest proiect se referă și la schimbarea rețelei de conducte urbane și a adus, în Regiunea de Nord-Vest, o inovație tehnologică. Un utilaj american de foraj orizontaj distruge vechile conducte de azbociment și trage după el noile conducte, din polietilenă. Muncitorii nu sunt nevoiți să sape decât din 150 în 150 de metri, pentru a controla utilajul respectiv. Iar acest lucru presupune mai puține neplăceri cauzate de înlocuirea rețelelor subterane.
Angajații Companiei de Apă Arieș vor reabilita 30 de kilometri de canalizare și 72 de kilometri de conducte pentru alimentarea cu apă. De asemenea, rețeaua de canalizare va fi extinsă cu 54 de kilometri, iar cea de alimentare cu apă cu 10 kilometri. Proiectul are o valoare de 80 de milioane de euro. 80 la sută din această sumă a fost oferită de Uniunea Europeană. În acest moment, deja, 40 la sută din totalul fondurilor europene alocate acestui proiect.