România, în general, și Transilvania, în special, rămân atractive pentru investitorii austrieci și maghiari. În timp ce Austria este pe locul doi în clasamentul investitorilor străini în România, Ungaria consideră România drept una dintre cele mai mari piețe de export, însă sunt în creștere și importurile pe care companiile maghiare le realizează din România. Relațiile de afaceri și investițiile sunt promovate în aceste zile la Cluj, în cadrul unei trilaterale România – Austria – Ungaria. Guvernul de la Budapesta este reprezentat de secretarul de stat Krysztof Szatmari, iar interesele României de fostul premier Emil Boc, în prezent primar al Clujului, și de vicepreședintele Consiliului Județean, Istvan Vakar.Dinamica economică din ultimele două decenii, poziția geografică, dar și istoria comună au stimulat investițiile austriece în România. Domeniile de interes pentru investitorii austrieci sunt energia, sistemul bancar, asigurările, dar și producția industrială ori agricultura. În prezent, ”companiile austriece au investit aproximativ 11 miliarde de euro în România și au creat aproximativ 100.000 de locuri de muncă”, spune atașatul pe probleme economice al Ambasadei Austriei, Rudolf Lukavsky.
Pentru Ungaria, România reprezintă cea mai mare țintă pentru export, însă și importanța importurilor pe care companiile maghiare le realizează din România a crescut semnificativ. De asemenea, ”Austria ocupă poziția a doua în clasamentul partenerilor Ungariei în domeniul comerțului exterior, iar cele trei state au interese comune semnificative”, spune consulul general al Ungariei la Cluj, Janos Magdo.
Ungaria exportă în România în special alimente, iar companiile maghiare doresc să învețe din experiența celor românești în domeniul energiei regenerabile. Autoritățile de la Budapesta consideră că România este un model demn de urmat în acest domeniu.