„Tragedia de la Katyn a fost greşeala lui Stalin”


Poziţia statului rus pe tema Katyn a fost formulată şi rămâne neschimbată, a declarat Dmitri Medvedev la plecarea d ela funeraliile din Cracovia.Preşedintele rus Dmitri Medvedev a declarat duminică, la plecarea din Cracovia, unde a participat la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski, că poziţia statului rus în privinţa masacrului de la Katyn rămâne neschimbată – a fost greşeala lui Stalin şi a acoliţilor lui.
„Tragedia de la Katyn a fost greşeala lui Stalin şi a acoliţilor lui. Ar trebui făcute studii suplimentare, dar poziţia statului rus a fost definită cu mult timp înainte şi rămâne aceeaşi”, a declarat liderul de la Kremlin pentru postul public de televiziune al Poloniei TVP. El a îndemnat la o reconciliere între popoarele rus şi polonez, ce ar putea fi facilitată de tragedia petrecută la Smolensk.
Preşedintele polonez Lech Kaczynski, soţia sa, precum şi alţi 94 de membri ai unei ample delegaţii poloneze au murit într-un accident aviatic la 10 aprilie, în apropiere de Smolensk, în timp ce se duceau în Rusia pentru a asista în premieră la o ceremonie de omagiere a celor 22.000 de ofiţeri polonezi asasinaţi în 1940 de poliţia politică a lui Stalin.
„Tragediile întotdeauna provoacă durere. Cu toţii simţim pierderea, dar pentru relaţiile polonezo-ruse ea este specială. Tragediile pot provoca răni, dar adesea le pot şi închide, şi cred că exact de acest lucru este nevoie pentru cetăţenii ţării noastre şi pentru polonezi”, a declarat liderul de la Kremlin pentru postul naţional de televiziune al Poloniei.
„Această tragedie, care a avut loc lângă Smolensk, nu lasă pe nimeni indiferent. Este de înţeles, pentru polonezi este o tragedie naţională, iar în ţara noastră a produs o emoţie foarte profundă. De aceea am anunţat doliu naţional, de aceea am considerat că este bine să fiu azi aici şi să-i conduc pe ultimul drum pe preşedintele Lech Kaczynski şi pe soţia sa Maria”, a mai spus preşedintele rus, sugerând că pasul în direcţia reconcilierii a fost făcut deja de partea rusă: „Am fost azi aici şi ne-am rugat pentru preşedintele polonez, cred că din partea noastră a fost un pas semnificativ pentru viitor”, a subliniat Medvedev.
„Am avut resentimente în diverse perioade din istorie, iar perioada recentă nu a fost cea mai uşoară, dar e greu până începem, cred că avem motive să credem că ne putem asuma nişte eforturi serioase pentru a ne apropia, pentru ca popoarele noastre să se audă şi să se asculte mai bine, pentru a dezvolta o relaţie semnificativă, reciproc avantajoasă, inclusiv cu soluţii la cele mai dificile probleme, una dintre ele fiind tragedia de la Katyn, deşi, din partea noastră, toate evaluările au fost făcute publice de mult”, a mai spus Medvedev.
Preşedintele interimar al Poloniei, Bronislaw Komorowski, a amintit duminică, în alocuţiunea rostită la funeraliile preşedintelui Lech Kaczynski, că acesta se ducea la Katyn, iar prin acest gest-testament – consideră şeful interimar al statului – Kaczynski dorea să restabilească adevărul, dar şi să apropie popoarele polonez şi rus. „Suntem chemaţi pentru o unire a polonezilor cu polonezi din toată lumea, cu poporul rus, pentru a învinge tragedia de la Katyn”, a afirmat preşedintele interimar, care a ţinut să remarce prezenţa preşedintelui rus Dmitri Medvedev la funeralii, un gest cu o simbolistică aparte. „Noi trebuie să uităm, în momentul de faţă, ceea ce ne despărţea. Trebuie să găsim numai lucruri bune, gânduri bune şi intenţii bune”, a îndemnat preşedintele interimar al Poloniei, sugerând, totuşi, părţii ruse să permită cunoaşterea adevărului de la Katyn până la capăt.
„Da, adevărul poate fi ascuns, dar adevărul niciodată nu va muri şi, de aceea, noi, astăzi, credem că dorinţa multor cetăţeni ruşi, mai ales a celor despre care voia să vorbească preşedintele Lech Kaczyński, la Katyn, va fi alături de noi şi că, împreună, vom cunoaşte tot adevărul despre tragedia care s-a întâmplat la Katyn”, a spus Komorowski.
Rămăşiţele a peste 7.000 dintre cei 22.000 de ofiţeri ucişi prin aplicarea unui ordin al lui Stalin din 5 martie 1940 nu au fost găsite şi înhumate încă. Justiţia rusă a clasat dosarul masacrului, interzicând publicarea argumentării deciziei, precum şi a unei părţi semnificative din actele ce ţin de procedura judiciară.
La 5 martie, organizaţia neguvernamentală rusă Memorial a cerut preşedintelui Medvedev să redeschidă ancheta asupra a ceea ce ea consideră a fi „o crimă de război şi o crimă împotriva umanităţii”.
Acest masacru comis asupra elitelor poloneze – proprietari de terenuri, profesori, avocaţi sau medici mobilizaţi – a fost comis în mai multe locuri, în special la Harkiv, în Ucraina, şi Miednoie, în Rusia, dar Katyn a devenit un simbol.
Timp de 50 de ani, propaganda sovietică a aruncat responsabilitatea acestui masacru asupra Germaniei naziste. Abia în 1990 ultimul preşedinte sovietic, Mihail Gorbaciov, a recunoscut că vina aparţine Moscovei.

Related posts

Leave a Comment