
Multi economisti cred ca singura solutie pentru Europa, deja inlantuita de euro, este sa riste mai departe si sa devina o uniune fiscala. Asta inseamna adoptarea unui sistem similar Statelor Unite, in care statele europene fac plati catre o trezorerie centrala, care are puterea de a transfera fonduri de la un stat mai puternic la unul mai slab.
Acest tip de structura a permis SUA, pe timp de criza, sa puna la punct un plan masiv de salvare a sistemului financiar, fara a-si distruge uniunea.
In acest moment, Europa nu are acest lux. Discutiile despre intarirea uniunii economice au costat-o pe Angela Merkel scump: a suferit a cincea infrangere in alegerile locale, aceasta din urma in statul sau natal.
In acelasi timp, Curtea Constitutionala germana se ocupa de cladirea de limitari legale in fata unor viitoare planuri de salvare pentru Grecia.
In Italia au avut loc primele demonstratii de masa impotriva masurilor de austeritate. Si Finlanda cere tratament special pentru a scoate din buzunar bani mai multi pentru Grecia. Toate aceste actiuni au convertit criza datoriilor din Europa intr-o criza politica.