Situația dramatică de la CNI Coresi, notificată ambasadelor străine din România

Sindicaliștii din Compania Națională a Imprimeriilor (CNI) Coresi apelează la ambasadele străine în România, pentru a cere ajutorul opiniei publice internaționale în scopul opririi a ceea liderii sindicali numesc ilegalitățile comise de actuala conducere. ”Doar presiunea opiniei publice internaționale mai poate opri dezastrul de la Compania Națională a Imprimeriilor (CNI) Coresi. Această companie de stat este devalizată cu bună-știință, prin metode care încalcă legislația românească. Demersurile făcute pe lângă oficialii guvernamentali de către Uniunea Sindicatelor Tipografilor din România pentru a stopa acțiunile ilegale ale conducerii CNI Coresi au rămas fără efect”, a declarat președintele Uniunii, Mircia Giurgiu.”Întâlnirile repetate și întreaga corespondență purtată cu ministrul Culturii și cu secretarii de stat, precum și interpelarea parlamentară formulată de senatorul independent Valer Marian au rămas fără răspuns. De aceea, am decis să ne adresăm partenerilor strategici ai României: țările membre ale Uniunii Europene, Statele Unite ale Americii, Canadei si Reprezentantei Comisiei Europene in Romania. Combaterea corupției este o preocupare constantă a acestor parteneri ai României, de aceea am considerat utilă sesizarea lor în privința ilegalităților comise de conducerea CNI Coresi. Suntem convinși că aliații strategici ai României vor reacționa și vor insista pentru respectarea legilor în vigoare. Uniunea Europeană monitorizează respectarea statului de drept în România prin intermediul MCV, iar Statele Unite ale Americii prin rapoartele anuale ale Departamentului de Stat referitoare la respectarea drepturilor omului”, spune Mircia Giurgiu.

Iată conținutul integral al scrisorii:

Excelența Voastră,
Stimate domnule/doamnă ambasador,

Uniunea Sindicatelor Tipogafilor din România (USTR), membru fondator al Blocului Național Sindical, dorește să vă semnaleze o situație gravă, care pune sub semnul întrebării respectarea statului de drept în România. Țara dumneavoastră se numără printre partenerii de încredere ai României și considerăm că este cinstit să vă punem la curent cu această situație.

Concret, deși dreptul la petiție este garantat de Constituția României, autoritățile în drept ignoră toate demersurile legale făcute de USTR care a semnalat o situație ce ridică grave suspiciuni de corupție. Consecința directă a acestei situații este pierderea unui număr însemnat de locuri de muncă, precum și diminuarea dramatică a patrimoniului unei societăți de stat: Compania Națională a Imprimeriilor Coresi SA, aflată în subordinea Ministerului Culturii.

Cu toate că am avut întâlniri directe cu secretarul de stat Alexandru Oprean, președintele Comisiei de Dialog Social din Ministerul Culturii, în datele de 13.01.2015 și 07.05.2015, cu secretaul de stat Bogdan Stanoevici, în data de 10.03.2015, precum și cu ministrul delegat pentru Dialog Social Liviu Pop în data 13.01.2015, iar de fiecare dată când ne-am întâlnit cu oficialii guvernamentali am depus câte un memoriu scris, nici până acum nu am primit un răspuns. Potrivit legii române, autoritățile sunt obligate să răspundă oricărei petiții în termen de cel mult 30 de zile.

Mai mult, situația gravă care ridică suspiciuni de corupție a fost obiectul unei interpelări parlamentare, depuse de senatorul independent Valer Marian, în data de 08.06.2015. Nici acest demers nu a primit un răspuns din partea Ministerului Culturii, deși, potrivit legii, ministrul Culturii este obligat să răspundă în fața Parlamentului în termen de cel mult două săptămâni de la data interpelării.

Considerăm că această atitudine reprezintă o complicitate faptică a oficialilor guvernamentali cu directorul general interimar al CNI Coresi, Ilie Marius Bogdan, pe care îl suspectăm de fapte de corupție.

Acesta a dus cu bună știință compania de stat în stare de insolvență. De asemenea, a vândut fără licitație, prin ”negociere directă”, sediul Imprimeriei Oltenia din Craiova. Această vânzare netransparentă, făcută în disprețul legilor românești, care impuneau la acea dată oganizarea unei licitații pentru fiecare bun cu valoare mai mare de 15.000 de euro, duce a închiderea Imprimeriei Oltenia și la aruncarea în stradă a salariaților și a utilajelor acestei companii.

Credem că la mijloc este o faptă de corupție deoarece firma care a cumpărat sediul imprimeriei din Craiova, SC Dapo Euro Imob SRL Galați, a revândut la scurt timp acest bun companiei Kaufland România, la un preț de câteva ori mai mare. Mai mult, expertiza imobiliară în baza căreia CNI Coresi a vândut imobilul de Craiova a fost una contrafăcută, care vorbește de prețul apartamentelor, nu de cel al spațiilor industriale și de birouri.

Suspiciunile de fraudă ne-au determinat să ne adresăm Direcției Naționale Anticorupție, precum și Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție. Am înregistrat plângeri oficiale în data de 04.12.2014. Nu avem până acum vreun răspuns din partea procurorilor. Nu dorim să interferăm cu actul de Justiție. Suntem convinși că magistrații vor soluționa corect acest caz. Însă suntem extrem de nemulțumiți de încălcarea drepturilor și garanțiilor constituționale, de nesocotirea regulilor democrației parlamentare și de nerespectarea legilor românești, comise cu bună știință de membrii Guvernului României.

Stimate domnule/doamnă ambasador,

Vă rugăm să transmiteți Guvernului țării dvs. aceste informații. Suntem convinși că Guvernul dvs. va găsi mijloacele diplomatice potrivite pentru a cere Guvernului României să respecte normele statului de drept. Vă suntem recunoscători pentru faptul că și în trecut, țara dvs, în calitate de prieten al României, a semnalat derapajele de la normele democratice.

Related posts

Leave a Comment