Ieri, Vineri, la orele 12, s-a oficiat la noul stadion sportiv un serviciu religios pentru sfinţirea capelei stadionului de către reprezentanţii celor două biserici române: preoţii Laurenţiu Curea şi Titus Mălaiu.
Noul stadion se numeşte Parcul Sportiv „Regele Carol al II-lea”.
La sfinţirea capelei a asistat lume civilă din oraş şi tineret sportiv, în frunte cu dl. dr. Iuliu Haţegan, directorul general al parcului sportiv, dl. Onoriu Cheţian, director sportiv, absolvent al Institutului de educaţie fizică din Berlin şi dl. Albin Morariu, director administrativ al parcului. Am mai remarcat prezenţa domnilor dr. Constantin Stanca, dr. Spârchez, prof. Daniello şi reprezentanţii presei.
În acelaşi timp cei doi preoţi au sfinţit din vase diferite crucea şi clopotul cari vor fi ridicate în capelă.
Vizitarea stadionului
După oficierea serviciului divin publicul a vizitat stadionul însoţit de domnii Onoriu Cherţian şi Albin Morariu, cari au arătat toate realizările de până acum, precum şi proiectele cari se vor realiza în parc pe viitor.
Un scurt istoric
Lucrările au început în anul 1932, când guvernul naţional-ţărănesc a acordat suma de 2 milioane pentru acest parc, la care sumă s-a mai adăugat donaţiunea frumoasă de 1 milion a dlui profesor universitar dr. Iuliu Haţegan.
Parcul este considerat ca o secţie sportivă a <
S-au amenajat până acum opt arene de tenis de toată frumuseţea, cari se găsesc în cea mai perfectă stare de funcţionare. S-au mai amenajat apoi arenele de football, precum şi pista de alergări.
De asemenea, s-au început lucrările pentru ridicarea unui bufet modern, în aşa-numitul parc al copiilor, care va fi construit în stil american. Poligonul de tragere cu cartuşe reduse pe o distanţă de 50 de metri, sala de desbrăcare a tineretului, parcul natural şi bazinul de înnot de asemenea sunt în lucrare.
Planuri pentru viitor
Se va construi o tribună pentru 5 mii de persoane şi o sală de gimnastică în stil danez <
Se va ridica apoi şi o troiţă, care este aproape terminată, în memoria eroului necunoscut.
Întregul parc sportiv va fi împărţit pe regiuni, corespunzând tuturor provinciilor noastre româneşti.
Parcul va fi destinat pentru educaţia fizică universitară şi pentru Şoimii Carpaţilor. De asemenea, se va cuprinde în programul sportiv şi lumea adultă din oraş, în afară de cadrele şcolare şi ale şoimilor, plătind o anumită taxă. [„România Nouă”, Anul III, nr.151, Cluj, 14 iulie 1935].
O instituţie model
Încă din timpurile vechiului imperiu roman ne-a rămas moştenire proverbul înţelept: <
O asemenea instituţie este şi noul stadion al Clujului, numit <
Situat lângă parcul Mihai, în apropierea arenei sportive, şi înconjurat din toate părţile de dealuri înverzite, despicate în două de apa râului Someş, noul stadion este o adevărată grădină de recreaţie pentru spectator şi de muncă fizică intensă pentru cei care practică diferite sporturi.
Din realizările frumoase de până acum pe acest stadion, se poate întrevedea uşor că nu peste mult timp el va fi locul de întâlnire şi însdrăvenire a tineretului nostru de mâine în orele libere.
Pe o întindere de aproape doi kilometri pătraţi a stadionului sunt aranjate toate secţiile sporturilor, dacă vrem de la <
Sportul adevărat nicicând nu a fost în contradicţie cu preceptele moralei creştineşti. Distinsul profesor universitar, dr. Iuliu Haţegan, l-a întrebările noastre ne-a dat un răspuns şi mai răspicat: <