Secretarul General al NATO Anders Fogh Rasmussen cere consolidarea cooperării UE-NATO în domeniul securităţii


Este logic ca UE şi NATO să coopereze politic şi militar, a spus, într-un interviu pentru site-ul PE, Anders Fogh Rasmussen, Secretarul General al NATO. El speră că responsabilitatea securităţii în Afganistan va fi transferată anul viitor afganilor şi a vorbit despre ameninţările comune pentru UE şi Rusia. Rasmussen compară actualul său post cu fostul său rol ca prim ministru în Danemarca: „totul ţine de construirea unui consens”.„Aş vrea în primul rând să subliniez faptul că am o atitudine foarte pozitivă faţă de dezvoltarea unui pilon mai puternic al apărării şi securităţii în Uniunea Europeană. Cred că acesta este felul în care trebuie să înaintăm. Îmi doresc mult să văd o Uniune Europeană capabilă de a desfăşura operaţiuni de gestionare a crizelor şi menţinere a păcii în cooperare cu NATO. Consider că dezvoltarea unei politici europene de securitate şi apărare nu creează o competiţie cu NATO, ci este complementară activităţii NATO. Cred că o cooperare consolidată este logică atât din punct de vedere politic, cât şi din punct de vedere militar. Din punct de vedere politic, deoarece majoritatea statelor sunt membre ale celor două organizaţii. Dacă separăm cum trebuie activitatea, am putea aduce valori noi.
Un exemplu bun este Kosovo, unde NATO desfăşoară operaţiuni militare, iar misiunea UE este mai concentrată pe civili. În Bosnia este invers: am predat Uniunii Europene responsabilitatea operaţiunilor militare. Aceste două exemple excelente arată cum putem ajunge la sinergii politice. Este normal să ne unim eforturile şi din punct de vedere militar. Cred că achiziţiile publice comune de echipament şi soluţiile colective vor contribui în general la eficienţa noastră. Şi am putea folosi şi banii mai eficient.
În privinţa rolului ce poat fi jucat de Parlamentul European şi parlamentele naţionale în politica de securitate şi apărare, Anders Fogh Rasmussen a menţionat că „ între statele membre există diferenţe de implicare în politica de securitate şi apărare. Depinde mult de regulile constitutţonale(…)Consider ca in zilele noastre este crucial sa consolidam relatia dintre oameni si procesul de luare de decizie in domeniul securitatii si apararii. In trecut, exista o distanta mare intre institutiile diplomatice si militare si oamenii de rand. Dar in zilele noastre, chiar si politicile externa, de securitate si aparare sunt implicate in viata de zi cu zi a oamenilor intr-un fel diferit decat erau in trecut.
Secretarul General al NATO a dezvăluit cum vede viitoroarea structură de cooperare între NATO şi Rusia, mai ales că la începutul lui decembrie acesta va merge la Moscova pentru a discuta cu liderii ruşi: „Viziunea mea pe termen lung este stabilirea unui parteneriat strategic între NATO şi Rusia. Din punctul meu de vedere, Rusia şi aliaţii NATO au interese comune în domeniul securităţii. Ştiu că uneori nu cădem de acord, avem disputele noastre cu Rusia, de exemplu asupra Georgiei; trebuie să insistăm pentru suveranitatea şi integritatea teritorială a Georgiei. Dar aceste dispute nu trebuie să pună în umbră faptul că trebuie să facem faţă aceloraşi ameninţări în ceea ce priveşte securitatea în anumite zone. Un exemplu bun este Afganistanul. Ruşii ştiu foarte bine, din experienţa proprie, că dacă Afganistanul este ignorat, şi dacă terorismul prinde iar rădăcini acolo, teroriştii pot cu uşurinţă să treacă din Afganistan, prin Asia Centrală, în Rusia. Terorismul este un alt exemplu. În Rusia au avut loc deja atacuri teroriste. Un al treilea exemplu ar fi proliferarea armelor de distrugere in masa. Cu toţii ştim că Rusia se află în raza rachetelor iraniene. Al patrulea domeniu este pirateria, unde ne confruntăm cu aceleaşi pericole la adresa securităţii. Când voi merge în Rusia în decembrie, una din sarcinile mele principale va fi să încerc să conving liderii politici ruşi că NATO nu este duşmanul Rusiei, NATO nu este îndreptat împotriva Rusiei. Dimpotrivă, avem aceleaşi interese în anumite domenii”.
În ceea ce priveşte un noul concept strategic pe care şi-l dezvoltă NATO în momentul de faţă, în contextul în care ţări precum SUA, Regatul Unit, Olanda şi Danemarca preferă o strategie mai globală, în timp ce Franţa şi multe state membre noi preferă un focus regional, Anders Fogh Rasmussen a precizat că nu vede nici contradicţie în aceste abordări.
„De la înfiinţare, acum 60 de ani, în centrul funcţionării NATO a stat apărarea teritorială conform articolului 5. Astăzi trebuie să facem faţă şi altor ameninţări, printre care atacurile cibernetice. Pentru a le aborda cum trebuie, trebuie să ne transformăm forţele armate. Astăzi, aproximativ 70% din forţele noastre armate din Europa sunt staţionare. Cred că, dacă vrem ca apărarea teritorială să fie credibilă, trebuie să ne asigurăm că putem deplasa oamenii, astfel încât să avem forţe militare mai mobile şi mai flexibile. În concluzie, nu văd nicio contradicţie între apărarea teritorială şi perspectiva globală. Rolul meu va consta în construirea acestui pod”.

Related posts

Leave a Comment