Se desființează sau nu SC Cartierul Tineretului?

La șase ani de la începerea demersurilor juridice pentru construirea Cartierului Tineretului din Cluj, realizarea proiectului pare blocată total. La fel, din cauza proceselor din Justiție, pare imposibilă realizarea parcului fotovoltaic ce ar fi trebuit să fie construit în locul cartierului de locuințe, potrivit unei hotărâri a Consiliului Local din anul 2011.Totul a început în anul 2007, când compania Polus Real Estate a decis să se asocieze cu Consiliul Local Cluj-Napoca în cadrul companiei Cartierul Tineretului SRL. Consiliul Local a primit 51 la sută din acțiunile acestei societăți, în schimbul unui teren de 203 hectare. Polus Real Estate a primit un pachet de 49 la sută din acțiuni. În schimbul acestuia, compania trebuia să furnizeze capitalul necesar pentru construirea a circa 6.000 de locuințe.

Însă acest cartier nu a mai fost realizat, din cauza crizei economice și din cauza neînțelegerilor grave dintre acționarii Polus Real Estate. Este vorba de Iris Venture, care are 77 la sută din acțiuni, de Burnett LLC cu 10 la sută din acțiuni, precum și omul de afaceri Arpad Paszkany, cu 13 la sută din acțiuni.

În sfârșitul anului 2010, Arpad Paszkany și oamenii săi de încredere au fost schimbați din conducerea Polus Real Estate și SC Cartierul Tineretului SRL. Cu toate acestea, în anul 2011, omul de încredere al lui Arpad Paszkany, Adrea Szebok, a semnat un document prin care Polus Real Estate ceda pachetul de 49 la sută din SC Cartierul Tineretului în favoarea companiei Green Energy Napoca SRL.

Ulterior, reprezentanții Green Energy Napoca SRL au cerut, iar Consiliul Local Cluj-Napoca a aprobat, transformarea proiectului imobiliar într-un parc fotovoltaic. Inițiativa a fost promovată de primarul de atunci al Clujului, Sorin Apostu, arestat ulterior pentru fapte de corupție.

Reprezentanții Polus Real Estate au contestat cedarea pachetului de 49 la sută din acțiunile SC Cartierul Tineretului SRL în favoarea Green Energy Napoca. Cu toate acestea, în data de 17 octombrie 2012, primarul Emil Boc a semnat autorizația de construire a parcului fotovoltaic. O zi mai târziu, Tribunalul Comercial Cluj a dat câștig de cauză, în primă instanță, Polus Real Estate, care a contestat cedarea cu titlul gratuit a celor 49 la sută din acțiunile de la SC Cartierul Tineretului. Acum, cei de la Polus Real Estate se judecă în apel cu SC Green Energy Napoca SRL pentru aceste acțiuni și, în paralel, cu Consiliul Local Cluj-Napoca, pentru că au solicitat anularea autorizației de construire semnată de primarul Emil Boc. De asemenea, reprezentanții Polus Real Estate au pornit un al treilea proces, în care cer lichidarea societății Cartierul Tineretului SRL. Avocații Polus Real Estate motivează această cerere prin criza economică, iar în subsidiar prin faptul că nu mai poate fi realizat obiectul contractului, adică ridicarea complexului imobiliar.

Related posts

Leave a Comment