Românii, europenii care rămân cel mai des fără bani pentru facturile curente

Cel puţin 45% dintre cetăţenii României chestionaţi într-un sondaj al Gallup au declarat că rămân frecvent fără bani pentru facturile curente, mâncare sau alte produse de uz cotidian.Românii sunt cetăţenii europeni care au rămas, de-a lungul anului 2009, cel mai adesea fără bani pentru cheltuielile curente, dintr-un total de 18% de locuitori ai UE care s-au declarat în aceeaşi situaţie, potrivit datelor unui studiu al Gallup.
Divizia europeană a prestigiosului institut de sondare a opiniei publice din SUA (The Gallup Organization) a efectuat, de-a lungul anului în curs, o cercetare privind maniera în care europenii au făcut faţă crizei, relatează Agerpres. Cercetarea avea să reveleze că românii s-au dovedit europenii cu cele mai mari probleme financiare.
Conform datelor culese în iulie 2009 – când, în majoritatea economiilor europene, PIB-ul scădea şi de-abia se arătau primele semne ca va reîncepe creşterea – 45% dintre românii chestionaţi declarau că se confruntă cu lipsa banilor pentru a-şi plăti facturile curente, pentru a cumpăra mâncare sau alte articole de uz zilnic.
După români, 40% dintre letoni s-au plâns că au rămas des fără bani cu 12 luni înainte de data chestionării. În alte ţări est-europene, precum Ungaria, Bulgaria sau Lituania, circa o treime din respondenţi au spus că au trecut printr-o situaţie asemănătoare.
Pe de altă parte, doar foarte puţini locuitori din Danemarca (5%), Olanda (8%), Suedia (9%), Luxemburg (9%) şi Germania (10%) au mărturisit că au ajuns în situaţia de a nu mai avea cu ce să-şi plătească facturile sau alimentele.

41% dintre români cred că situaţia lor financiară va rămâne neschimbată la anul

Deşi s-au declarat cei mai strâmtoraţi financiar, românii nu sunt cei mai pesimişti în ceea ce priveşte viitorul. Alături de greci, estoni şi estonieni, 41% dintre români cred că situaţia lor financiară va rămâne la fel anul viitor. În ciuda recesiunii, 55% dintre cetăţenii UE cred acelaşi lucru, că situaţia lor nici nu se va agrava, nici nu va deveni mai bună.
În schimb, un sfert din europeni (26%) se aşteaptă ca situaţia financiară a familiei lor să se deterioreze. Cei mai pesimişti în privinţa perspectivelor financiare sunt letonii – 65% din cei chestionaţi aşteptându-se la o înrăutăţire a situaţiei – şi lituanienii (58%).
Un total de 16% din cetăţenii UE speră că vor avea mai mulţi bani la dispoziţie anul viitor, iar optimiştii provin din state unde numărul pesimiştilor este cel mai mic. Numai 10% dintre danezi cred că o vor duce mai rău cu banii la anul, fiind urmaţi de finlandezi şi suedezi (15%), luxemburghezi (17%) şi austrieci (18%)
Pe categorii sociale, cei mai pesimişti în legătură cu perspectivele lor financiare sunt şomerii (33%), pensionarii (31%) şi cei în vârstă de peste 55 de ani (31%). În plus, 42% din cei care s-au aflat în situaţia de a nu-şi putea plăti facturile se aşteaptă ca situaţia lor financiară să se înrăutăţească, faţă de doar 23% din rândul celora care nu au trecut niciodată printr-o astfel de experienţă.

Studiul Gallup are la bază date culese de la perioada de vârf a crizei (mijlocul lui 2009), pentru a vedea cum au înfurntat europenii recesiunea. La începutul lui 2010, Gallup va publica o continuare a studiului, cu date colectate câteva luni mai târziu.

Related posts

Leave a Comment