Capital a calculat că după trei ani şi jumătate de la aderare, România a reuşit contraperformanţa de a absorbi numai 10% din fondurile UE alocate prin instrumentele structurale şi 12% din cele destinate agriculturii.De la aderare şi până în prezent, România a contribuit la bugetul UE, în calitate de stat membru, cu suma totală de 4,53 miliarde de euro, ultima plată fiind efectuată pe 2 august a.c. În schimb, proiectele europene au „absorbit“ doar 2,18 miliarde de euro (971 de milioane din fondurile structurale şi 1,2 miliarde de euro din cele pentru agricultură).
Din 2007 şi până la jumătatea acestui an, au fost alocate fonduri structurale şi de coeziune în valoare totală de 7,16 miliarde de euro. Cel mai mare grad de absorbţie, 19,83%, s-a înregistrat în cadrul Programului Operaţional Regional, valoarea totală a plăţilor fiind de 1,5 miliarde de lei (357 de milioane de euro), alocarea pentru intervalul 1 ianuarie 2007 – 30 iunie 2010 fiind de 1,44 miliarde de euro. Au fost depuse peste 4.800 de proiecte, însă s-au aprobat până acum doar 876, circa 1.500 fiind respinse.
Sunt de înţeles, în aceste condiţii, declaraţiile lui Jeffrey Franks, şeful misiunii FMI în România: „Suntem foarte îngrijoraţi de absorbţia fondurilor europene. Vrem să depunem tot efortul pentru a îmbunătăţi atragerea acestor finanţări şi vrem să lucrăm împreună cu Guvernul pentru găsirea unor strategii (…) Principala provocare este ca banii să fie folosiţi înainte ca ei să dispară , înainte să înceteze să mai fie disponibili pentru România, a spus Franks.