
O altă modificare importantă propusă de Comisia pentru reforma constituţională este scăderea vârstei de vot la 16 ani. Astfel, dacă va fi adoptat proiectul noii Constituţii, tinerii vor putea vota de la 16 ani.Proiectul noii Constituţii a Republicii Moldova, înaintat de Comisia pentru reforma constituţională, prevede modificarea articolului cu privire la limba de stat, astfel încât, dacă proiectul va fi aprobat, limba oficială de stat a Republicii Moldova va fi limba română, informează jurnal.md.
Preşedintele Republicii Moldova este ales de către popor, prin vot direct, potrivit proiectului noii Constituţii. Proiectul mai prevede că şeful statului poate fi demis înainte de expirarea mandatului doar prin referendum.
O altă modificare importantă propusă de Comisia pentru reforma constituţională este scăderea vârstei de vot la 16 ani. Astfel, dacă va fi adoptat proiectul noii Constituţii, tinerii vor putea vota de la 16 ani.
Preşedintele Comisiei, Victor Popa, a declarat că proiectul noii Constituţii conţine 80 de articole modificate şi 31 de articole noi, iar în total, noua lege fundamentală va avea 156 de articole, spre deosebire de 143 câte sunt în actuala Constituţie.
Comisia pentru reforma constituţională s-a întâlnit sâmbătă pentru a examina proiectul unei noi Constituţii a Republicii Moldova, precum şi proiectul de lege privind adoptarea Constituţiei. Şedinţa Comsiei parlamentare a fost convocată la solicitarea preşedintelui interimar, Mihai Ghimpu, după ce în cadrul şedinţei de vineri a Parlamentului, un grup de deputaţi, în frunte cu ex-deputatul comunist, actualmente deputat neafiliat, Vladimir Ţurcan, a înaintat un proiect de lege privind crearea unei comisii parlamentare care să elaboreze un proiect de lege privind modificarea articolului 78, referitor la modul de alegere a şefului statului.
Proiectul de lege, semnat de către deputaţii neafiliaţi Vladimir Ţurcan, Victor Stepaniuc, Svetlana Rusu, Ludmila Belcencova şi Valentin Guznac, propune crearea unei comisii parlamentare speciale care să elaboreze, la rândul său, un proiect de lege cu privire la modificarea articolului 78 din Constituţia Republicii Moldova, care stabileşte procedura de alegere a preşedintelui Republicii Moldova. Crearea unei astfel de comisii a stârnit mai multe discuţii în rândul deputaţilor, iar preşedintele Parlamentului, Mihai Ghimpu, a decis convocarea Comisiei pentru reforma constituţională, care, potrivit lui Mihai Ghimpu, are atribuţiile directe să examineze modificarea Constituţiei, inclusiv modificarea art. 78.