Înaintea primarelor cruciale din Carolina de Sud, Mitt Romney, candidatul republican aflat în fruntea sondajelor, a fost criticat pentru impozitare preferenţială şi plasarea de milioane de dolari în paradisul fiscal Insulele Cayman. Campania împotriva lui Romney a dus la victoria neaşteptată a lui Newt Gingrich în Carolina de Sud, scrie www.romanialibera.ro.Săptămâna care s-a încheiat a fost una tensionată pentru Mitt Romney, favoritul sondajelor privind primarele republicane în vederea prezidenţialelor americane. ABC News a dezvăluit că superbogatul om de afaceri mormon, deja subiect de polemică din cauza impozitelor scăzute, a realizat mai multe investiţii majore în Insulele Cayman, un paradis fiscal. Faptul că Romney i-ar fi sustras fiscului american milioane de dolari a avut efect de bombă în campania care opune candidatul republican rivalilor din aceeaşi tabără pentru nominalizarea de către partid la prezidenţialele din noiembrie. După ce a fost prezentat ca un jefuitor de întreprinderi care şi-a ridicat averea pe spatele a milioane de salariaţi pe care i-a dat afară, media a anunţat că nu plătea decât 15% impozite, faţă de 35%, cât plăteşte americanul cu salariu mediu. A urmat ştirea că a plasat milioane în conturi off-shore din Insulele Cayman. Potrivit ABC, candidatul aflat în fruntea cursei pentru învestitura republicană a investit 8 milioane de dolari în 12 conturi şi „între 5 şi 25 milioane„ în alt fond, potrivit autorităţilor bursiere din această mică ţară bine cunoscută amatorilor de fraude fiscale.
„Nu este nimic ilegal„, a precizat tabăra lui Romney, subliniind că aceste plasamente au fost făcute în perioada în care candidatul conducea Bain Capital, un fond de investiţii creat de el în anii 1980 şi care prelua şi restructura societăţi aflate în dificultate. Pentru a atrage investitorii străini, el le propunea condiţii fiscale atractive, cum este cazul Insulelor Cayman. „Ca partener al Bain Capital, Romney făcea parte dintre aceşti investitori dar nu a putut beneficia de condiţiile atrăgătoare din Cayman rezervate doar cetăţenilor care nu sunt americani.„
Lupta pentru Carolina de Sud
Evenimentul a intervenit în săptămâna în care s-a aflat în campanie în Carolina de Sud, după ce a obţinut două victorii prin câştigarea primarelor în Iowa şi New Hampshire. Dezvăluirea a adus o lovitură imaginii lui Romney, descris de inamicii politici ca un „finanţist fără scrupule„ care achiziţiona şi revindea întreprinderi cu un mare profit. Romney a răspuns că în total a creat 120.000 de locuri de muncă în perioada în care a condus Bain Capital şi a salvat întreprinderi ca Toys „R„ US, Burger King, Dunkin Donuts şi Domino’s Pizza. Dar, potrivit Wall Street Journal, din cele 77 de întreprinderi în care a investit Bain sub conducerea lui Romney, 22% au dat faliment în următorii opt ani. La dezbaterea televizată organizată de Fox News lunea trecută în Carolina de Sud, Newt Gingrich, în mod special agresiv şi guvernatorul statului Texas, Rick Perry, l-au acuzat de lipsă de transparenţă privind impozitele sale. Şi, a doua zi, în cadrul unei conferinţe de presă, Romney a recunoscut că nu plăteşte decât 15% impozit pe an.
După scandalul Watergate din 1974, pentru a-şi dovedi transparenţa, candidaţii au luat obiceiul de a publica declaraţiile de impozitare. Deşi regula nu este obligatorie, puţini sunt cei care nu intră în joc.
„King of Bain”
Polemica din jurul lui Mitt Romney a demarat după faimoasa casetă video intitulată „King of Bain„, finanţată de comitetul de susţinere a lui Newt Gingrich, în care rivalul acestuia este acuzat că a câştigat averea furând firme când conducea Bain Capital. Până acum, nici unul din atacurile duse chiar de contracandidaţii taberei republicane nu l-a împiedicat pe Romney să avanseze în sondaje, fiind considerat singurul capabil să-l învingă pe Barack Obama.
Deşi creditat cu 33% din intenţiile de vot, faţă de 23% pentru Newt Gingrich, publicarea impozitării lui Romney a dus la pierderea unor procente în special în Carolina de Sud, unde şomajul se apropie de 10%. Romney, aflat în fruntea sondajelor, are şanse să obţină nominalizarea republicană la viitoarele alegeri prezidenţiale, dar rivalii săi nu dezarmează. Totul este bun pentru a-i reduce procentele. La rândul său, nici Romney nu se lasă mai prejos, scoţând la iveală şi poveşti de infidelitate conjugală ale contracandidaţilor. Spoturile televizate „negative„ curg fără încetare.
Cu o avere estimată între 190 şi 250 milioane de dolari, care face din el unul dintre candidaţii la prezidenţiale cei mai bogaţi din istoria SUA, Romney, fost guvernator de Massachusetts, a explicat că esenţialul veniturilor sale provine din plasamente şi investiţii realizate în trecut. Exact problema ridicată de miliardarul Warren Buffet în toamna trecută, când a declarat că este scandalos ca el să fie proporţional mult mai puţin impozat decât secretara şi a cerut urgent instaurarea unei taxe pe veniturile financiare ale superbogaţilor.