Ziarul austriac Die Presse scrie, în articolul „Premierul Ponta, în procesiune la Bruxelles” că premierul român „întăreşte rândurile pe frontul salvării imaginii sale cu agenţia de PR G+ Europe, care are în portofoliul său de clienţi, printre alţii, concernul energetic Gazprom şi Guvernul moscovit”, dezvăluie Hotnews.ro.Potrivit aceleiaşi surse, publicaţia austriacă face trimitere la un comunicat de presă remis G+Europe în numele lui Ponta, comunicat în care mai scrie „Pentru gustul meu am vazut în ultimele zile prea multă manipulare politică („spin” in original – n.red.) şi prea puţine fapte”.
Într-un răspuns transmis HotNews.ro, Guvernul spune că „în acest moment nu există nici un contract semnat între Guvern sau premierul Victor Ponta şi firma de consultanţă G+. Ieri (miercuri – n.red.), reprezentanţi ai acestei companii şi-au oferit sprijinul pentru dialogul cu presa, la Bruxelles, dar nu s-a concretizat nici o relaţie contractuală”.
G+ Europe este o filială a companiei americane Ketchum Inc, la rândul său parte din gigantul american de PR Omnicom. Ketchum Inc este cunoscută pentru contractele de imagine încheiate cu guvernul de la Moscova sau cu societăţi ruseşti controlate de stat.
Un articol publicat de The Jamestown Foundation şi preluat de Asia Times arăta, în 2009, că „încercările Rusiei de a promova o imagine pozitivă, de furnizor de energie de încredere, ca şi de mediu sigur şi profitabil pentru investiţiile străine, au jucat un rol important în politica ţării. Pentru a-şi atinde agest scop, guvernul Rusiei şi companiile ruseşti de stat au aangajat firme occidentale de PR care să prezinte beneficiile parteneriatelor cu Rusia.”
Cel mai profitabil parteneriat pare să fie cel încheiat între guvernul Rusiei şi Ketchum Inc, prin branşa sa britanică, Ketchum Ltd. Compania a fost angajată să ofere „suport de comunicare” pentru guvernul rus între summit-ul G8 din iulie 2006 şi luna decembrie a aceluiaşi an. Suma alocată de Rusia pentru a finanţa operaţiuile Ketchum în SUA a fost de două milioane de dolari.
Ketchum este o filială a gigantului american de PR Omicom. Potrivit contractului dintre companie şi guvernul rus, Ketchum trebuia să dezvolte oportunităţi pentru interviuri, să elaboreze communicate de presă, documentaţie şi să faciliteze întâlniri între reprezentanţii Rusiei, care asigura preşedinţia G8, şi scriitori sau profesori care au reputaţia de experţi în articole pe tema relaţiilor internaţionale.
Ketchum a mai obţinut un contract de două luni de la guvernul Rusiei, în ianuarie 2007. Preţul a fost de 845.000 de dolari, iar scopul – „promovarea securităţii energetice.”
GazpromExport, o filială a gigantului energetic de stat Gazprom, a decis să contracteze o companie de PR în 2006-2007 şi a ales Ketchum. Autorul articolului, jurnalistul şi analistul politic Roman Kupchinsky, spune că ar putea fi vorba despre preferinţa lui Vladimir Putin pentru această companie.
GazpromExport urma să plătească 247.500 de dolari pe lună pentru serviciile Ketchum – aranjarea unor interviuri între reprezentanţi ai Gazprom în şi mass-media şi monitorizare media.
G + şi implicarea în confictul din Georgia
G PLUS (sau G +) este o subsidiară europeană a companiei Ketchum şi s-a remarcat în special în timpul agresiunii Rusiei asupra Georgiei, când a fost criticată vehement pentru că devenise principalul instrument de propagandă europeană al lui Putin.
Potrivit site-ului companiei, mulţi dintre angajaţii G + Europe sunt foşti angajaţi de top ai Comisiei Europene, Parlamentului European sau guvernelor naţionale. Alţii sunt foşti jurnalişti cu experienţă sau provin din mediul de afaceri. De altfel, unul dintre co-fondatorii companiei, Nigel Gardner, este fost jurnalist la BBC, iar Peter Guilford, celălalt co-fondator, a fost jurnalist la The Times şi apoi purtător de cuvânt al mai multor comisari europeni.
G + Europe a fost angajată de Kremlin în 2007, pentru a îmbunătăţi relaţiile liderilor ruşi cu presa. Contractul includea activităţi ale G + la Bruxelles şi Paris şi subcontractarea firmelor de consultanţă Dimap la Berlin şi Reti la Roma.
De asemenea, G + a fost angajată de GazpromExport pentru a promova ideea că Gazprom şi GazpromExport sunt entităţi complet transparente. 14 persoane de la G+ s-au implicat în campania de PR, dintre care patru lucrau în Germania.
Şefa echipei G + care se ocupă de GazpromExport este, se pare, Milina Moncekova, care îl însoţeşte pe Alexander Medvedev în călătoriile sale prin Europa. Liderul echipei din Germania este Peter Witt, fostul adjuct al reprezentantului permanent al Germaniei la Uniueea Europeană, www.romanialibera.ro.
Un alt membru important al echipei este Gregor Kreuzhuber, fost purtător de cuvânt şi consilier în cadrul Comisiei Europene.
Ultimul său post la CE a fost cel de consilier al fostului comisar european pentru Gunther Verheugen fost vice-preşedinte al Comisiei şi comisar pentru Industrie.European Observer scria că salariul lunar pentru o funcţie ca cea a lui Kreuzhuber la CE era de cel puţin 6.000 de euro iar salariul pentru un post similar cu al lui Witt – peste 7.000 de euro şi că „nimeni nu are o scădere de salariu când pleacă în PR”.
În toiul conflictului din ianuarie 2009 dintre Rusia şi Ucraina pe tema gazelor, G + a fost suspendată din registrul de lobby al Uniunii Europene pentru că a refuzat să dezvăluie identitatea a trei dintre clienţii săi. Peter Guilford, unul dintre fondatorii companiei, spunea că G + a informat Comisia în decembrie, când a aderat la registru, că are clauze pre-existente de confidenţialitate cu trei clienţi care nu vor ca identitatea lor să fie dezvăluită. Doi dintre aceştia nu mai lucrează cu G +. Guilford preciza atunci că respectivii clienţi erau două asociaţii comerciale şi o corporaţie.