RFI: Atentat la Boston: cînd America este atacată, întregul Occident se simte vizat

În Statele Unite, atentatul de la Boston nu este încă revendicat şi nici o pistă nu este privilegiată pentru moment de anchetatori. Preşedintele Barack Obama este aşteptat joi la Boston într-un moment cînd America descoperă din nou că este vulnerabilă.În paralel, cum s-a mai întîmplat în Statele Unite după alte atentate, americanii dau întregii lumi o lecţie de solidaritate şi de mobilizare pentru depăşirea acestui moment. Analizăm în cele ce urmează ecoul planetar al acestui atentat, dar şi ipotezele pe care le evocă experţii privind posibilul vinovat sau vinovaţi.

Cînd America este atacată, întregul Occident şi toate democraţiile de pe planetă se simt vizate. Nu întîmplător după drama de la Boston au fost luate măsuri speciale de securitate şi în alte ţări, precum Franţa. Unda de şoc a acestui atentat a fost planetară iar unii experţi s-au întrebat dacă nu cumva mediile de informare n-au apăsat prea mult pe coarda emoţională difuzînd şi redifuzînd la nesfîrşit aceleaşi imagini impresionante.

Alţi observatori ai mecanismului mediatic subliniază însă că în zilele noastre un eveniment precum maratonul de la Boston este filmat şi fotografiat oricum din abundenţă de mii şi chiar de zeci de mii de oameni. Iar aceste imagini, precum şi mărturii individuale, au început să circule imediat pe INTERNET, în paralel cu reportajele şi transmisiile operate de marile canale de televiziune.

Agenţia France Presse arată într-o depeşă că ancheta FBI-ului se anunţă „colosală”, în sensul că vor fi prelucrate mii şi mii de informaţii, probabil zeci şi zeci de mii de imagini. De altfel a şi fost lansat un appel către participanţi, spectatori sau alergători, care au făcut fotografii sau au filmat evenimentul, de a pune la dispoziţia anchetatorilor orice element, imagine sau mărturie, susceptibil să ducă identificarea vinovatului sau a vinovaţilor. Ancheta va avea şi o dimensiune internaţională, în condiţiile în care pista islamistă nu este exclusă.

Un profesor american de la Universitatea din Massachussetts, James Forest, specialist în lupta anti-teroristă, afirmă în cotidianul Libération că anchetatorii trebuie să privilegieze trei piste principale. Prima este cea a terorismului internaţional, a doua este cea a terorismului autohton (american), iar a treia este cea a unui ins izolat (a unui „lup solitar”). Specialistul american mai constată că prin locul ales în vederea comiterii acestui atentat, bănuielile trimit mai degrabă la o pistă internaţională. Dar prin semnificaţia pe care o are data atacului, 15 aprilie, ziua colectării impozitelor şi ziua patrioţilor în statul Massachusetts, pista pare mai degrabă autohtonă.

Ipoteza unui „lup singuratic” nu trebuie deci ignorată în măsura în care Statele Unite au mai fost confruntate cu astfel de acţiuni izolate, pornite de la tot felul de „iluminaţi”. Atentatul din 1996 de la Atlanta, de exemplu, comis în contextul Jocurilor Olimpice organizate atunci în acest oraş, a purtat semnătura unui „lup singuratic”. Autorul atentatului, un anume Eric Robert Rudolph, nu avea nici o legătură cu vreun grup terorist şi era inspirat de o ideologie creştină.

Din păcate America rămîne o ţară în care se nasc mulţi „iluminaţi”, sau mai bine zis în care îşi pierd uzul raţiunii mulţi indivizi. Grupurile extremiste anti-guvernamentale repertoriate de FBI sunt numeroase, în jur de 1360. Anual FBI-ul este confruntat cu numeroase alerte, mici atentate sau agresiuni comise de indivizi care ţin să-şi exprime opinia prin violenţă.

Unii militează împotriva avortului, alţii se consideră agresaţi de către stat, mai sunt şi amatorii de aventuri paramilitare… Fauna acestor „inamici din interior” este extrem de diversă iar uneori actele lor de terorism au fost teribile. Aşa s-a întîmplat pe 19 aprilie 1995 la Oklahoma unde a fost vizat un imobil federal iar atentatul s-a soldat cu 168 de morţi şi peste 500 de răniţi. Individul aflat la originea acestui masacru pur şi simplu resimţea o ostilitate profundă împotriva guvernului federal.

Pe fondul atentatului de la Boston este relansată în Statele Unite şi dezbaterea în jurul violenţei, mai ales că preşedintele Barack Obama încearcă să limiteze circulaţia armelor. Intreaga istorie a Statelor Unite este marcată de un fel de cultură a violenţei, americanii sunt de fapt obişnuiţi cu ea şi mai ştiu că violenţa poate fi uneori imprevizibilă. Cele două bombe care au explodat la Boston au fost şi ele total imprevizibile, iar atentatul a fost comis într-un moment cînd Barack Obama, prin retragerea soldaţilor americani din Irak şi Afganistan, tocmai voia să le creeze concetăţenilor săi impresia că perioada terorismului a trecut.

Related posts

Leave a Comment