Până şi în Congo sunt de patru ori mai puţine taxe decât în România

Suntem pe locul 182 din 183 de state la numărul de impozite, 113. Congo e pe 100, cu numai 32 de taxe, potrivit PwCPatronii români petrec anual la coadă la Fisc, pentru plata taxelor, nu mai puţin de 202 ore. Deşi pare mult la prima vedere, media europeană în acest domeniu este de 232 ore. În schimb, România se află la coada clasamentului în ce priveşte numărul de taxe plătite de companii, cu 113 taxe, potrivit unui studiu realizat de Pricewaterhouse Coopers (PwC) şi Banca Mondială. Şi aceasta cu toate că Guvernul Boc a anunţat reducerea sau comasarea mai multor taxe şi tarife. După numărul de taxe plătite de firme, România este încadrată de Belarus, cu 107 taxe, situat pe locul 181, în timp ce pe poziţia 183 se află Ucraina, unde se plătesc 147 de taxe.
Republica Democrată Congo, care ocupă locul 100, stă mai bine ca noi, iar patronii achită anual 32 de taxe. „România stă mai bine decât media europeană în ceea ce priveşte numărul de ore necesare pentru îndeplinirea cerinţelor legislaţiei fiscale. Din păcate însă, acest lucru este contrabalansat de numărul foarte mare de plăţi pe care trebuie să le facă o companie medie pe parcursul unui an, nu mai puţin de 113, ceea ce clasează România din această perspectivă pe locul 182 din 183 de economii analizate”, a declarat Peter de Ruiter, Partner PricewaterhouseCoopers România.
Astfel, patronii din România petrec la coadă 1,78 ore pentru a-şi achita fiecare taxă. Studiul mai arată că la nivelul Uniunii Europene România ocupă locul 26 din 27. Doar patronii polonezi de firme au o viaţă mai grea decât cei români, din punct de vedere al plăţii impozitelor şi taxelor.

Majorarea TVA, „cel mai uşor de adoptat”

Majorarea TVA este cea mai uşoară soluţie de creştere a veniturilor la buget.
„Dacă autorităţile vor creşte TVA-ul, majorarea nu va fi foarte mare, de 2-3 puncte procentuale, şi nu va afecta poziţia României în clasamentul privind uşurinţa plăţii taxelor. Într-un climat general de business, creşterea acestei taxe va duce la majorarea inflaţiei pe termen scurt. Este una din cele mai simple taxe care ar putea fi majorată”, a spus de Ruiter. Recent, secretarul de stat în Ministerul Finanţelor, Graţiela Iordache, a declarat că majorările taxelor ar fi „o mare greşeală”, întrucât s-ar dovedi politici prociclice.

Locul întâi, o taxă

Maldive, ţara cu o singură taxă, se află pe primul loc în studiul PwC. Cele mai multe taxe sunt în Ucraina, 147

Related posts

Leave a Comment