Putin și Poroșenko discută despre armistițiu (Le Monde)

Cei doi președinți – ucrainean și rus – au avut o convorbire telefonică ieri seară după ce doi jurnaliști ruși au fost uciși în estul Ucrainei. Nu sunt singurele victime ale confruntărilor din zona separatistă de săptămâna aceasta, iar cei doi șefi de stat au discutat despre posibilitatea instituirii unui armistițiu în est, menționează Radio France Internationale, care citează un articol publicat de Le Monde. Alte titluri astăzi: Iranul este aliatul greșit în criza irakiană (Die Welt) și SUA capturează un suspect în investigația 9/11 din Libia (Washington Post).În zona orașului Kramatorsk, șase insurgenți și-au pierdut viața în luptele cu forțele guvernamentale. Doi jurnaliști ai unui canal rusesc de televiziune au fost uciși de o grenadă în momentul în care fuseseră opriți la un punct de control organizat de separatiști. Unul dintre ei a murit pe loc, celălalt la spital din cauza rănilor grave. Ministerul de externe de la Moscova a cerut Kievului o anchetă în acest caz. Diplomația ucraineană a emis un comunicat în care își exprimă regretul pentru acest incident promițând că o investigație va avea loc.

În contextul luptelor dintre armată și separatiști a mai avut loc ieri și o explozie la o conductă ce transportă gaze naturale rusești către Occident pe teritoriu ucrainean. Autoritățile dau asigurări că incidentul nu va afecta livrările către Europa pentru că există o conductă de rezervă. Ministrul de interne ucrainean a subliniat într-o conferință de presă că ar exista indicii de atentat terorist și a acuzat Rusia că vrea să discretiteze guvernul ucrainean. Dovezi nu a prezentat. În luptele cu separatiștii, și armata ucraineană a anunțat 30 de răniți. Separatiștii susțin că au doborât și un alt avion militar de tip Suhoi SU-25 și că pilotul s-a catapultat de urgență.

Iranul este aliatul greșit în criza irakiană (Die Welt)

Deși nu sunt extrem de fericite de conjunctură, SUA ar putea ajunge să coopereze cu Iranul pentru soluționarea crizei din Irak. Dar acest parteneriat nu oferă perspective stabile de securitate, iar dacă America nu spune lucrurilor pe nume, atunci o face din lipsă de chef de a se implica din nou cu adevărat în Irak.

Orientul Mijlociu e întotdeauna o surpriză. Până mai ieri, SUA și Iranul erau pe baricade opuse în ceea ce privește criza din Siria, nemaivorbind de dosarul nuclear iranian. În Orientul Mijlociu însă e de ajuns să apară o grupare teroristă și să lanseze o ofensivă pentru ca dușmanii tradiționali să ajungă se fie, aparent, de aceeași parte a frontului. Cine se bucură însă de noile alianțe din teren ar trebui să își amintească exact cum de s-a ajuns aici.

Începem povestea în 2007 odată cu contra-insurgența americană din Irak – o creștere spectaculoasă de trupe și logistică și un succes operațional militar împotriva extremiștilor. În climatul de relativă stabilitate și securitate, alegerile din 2010 erau câștigate de Iyad Allawi, un premier mult mai pro-occidental decât Nuri al-Maliki, fostul șef de guvern luat în brațe de americani atâta vreme. Numai că în loc să îl ajute să construiască un aparat statal, americanii s-au retras commplet din Irak și i-au permis lui al-Maliki să revină la putere și să facă întocmai cum au dictat iranienii. Abia ce reușise Allawi să liniștească minoritatea sunită (40% din populație), că Maliki și i-a pus în cap din nou cu stilul său de politică. Așa că alianța cu Iranul trebuie privită cel puțin cu reținere. Teheranul are o politică de stat orientată exclusiv către șiiți și tocmai asta a adus Irakul astăzi unde este. ISIS nu ar fi avut nici pe departe succes fără susținerea triburilor sunite oprimate de Maliki.

SUA capturează un suspect în investigația 9/11 din Libia (Washington Post)

Ahmed Abu Khattala este primul presupus atentator implicat în atacul din 2012 asupra ambasadei americane din Benghazi care este arestat. Pe 9 septembrie, anul acela, patru americani erau uciși de extremiști libieni într-un atac, printre aceștia și ambasadorul Christopher Stevens.

Abu Khattala a fost capturat de forțele speciale americane la sud de Benghazi, în locuința sa, după o zi de lupte între diferitele miliții libiene la care luase parte. Suspectul a fost scos imediat din Libia și se află acum la bordul unui vas militar american din Marea Mediterană unde așteaptă să fie transferat către SUA pentru judecată. Operațiunea în care a fost implicat și FBI-ul pe lângă alte elemente de forță americane era planificată de luni de zile și a primit aprobarea președintelui vineri. Conducerea forțelor din teren a fost asigurată de Delta Force, unitățile de elită ale armatei primind și laude de la președinte cu ocazia unui discurs pe care acesta l-a ținut în Pennsylvania.

Republicanii americani cer ca Abu Khattala să fie transfert la Guantanamo și să fie judecat de un tribunal militar special. Democrații, împreună cu președintele, resping această variantă și merg mai departe cu procesul într-un tribunal civil din SUA unde mai multe cazuri de terorism au fost câștigate deja de procurori.

Related posts

Leave a Comment