
Aproximativ o sută de artişti, scriitori, graficieni, cineaşti şi traducători vor să intre în grevă fiscală din 1 septembrie. Şi pregătesc proteste în toată ţara. Astăzi, de la ora 11, persoanele care obţin venituri din activităţi independente au organizat un flashmob, în semn de protest, în faţa Ministerului de Finanţe. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor a anunţat, de asemenea, că va trimite o comisie de anchetă în România.Astăzi începând cu ora 11, în faţa Ministerului de Finanţe, a fost organizat un miniprotest împotriva birocraţiei stufoase privind depunerea declaraţiilor fiscale. Evenimentul a fost anunţat printr-un mesaj postat pe reţeaua de socializare Facebook.
“Statul român vă anunţă că aveţi de trimis 25 de declaraţii fiscale pe an. Pe Internet deja au apărut apeluri la protest împotriva birocraţiei umilitoare. Dacă, spre deosebire de guvernanţi, noi am fi normali, ar trebui să le arătăm ce credem despre asta. Dacă nu, ne merităm soarta”, se arată în mesajul postat pe Facebook, semnat de “Dobre, Mixich & Lupşa”.
Participanţii la flashmob au venit înarmaţi cu borcane pline cu monezi, simbolizând “taxele către Statul care oferă ‘atât de mult’ în schimbul contribuţiilor cetăţenilor”, precum şi cu câte trei coli de hârtie pe care manifestanţii au scris „Grevă Fiscală” (ca replică la cele trei formulare pe care românii care obţin venituri numai din activităţi independente trebuie să le depună la casele judeţene de pensii, la cele de sănătate şi la agenţiile pentru ocuparea forţei de muncă).
Organizatorii susţin că un contribuabil care obţine venituri din drepturi de autor sau ca PFA este obligat de către Stat să depună 25 de declaraţii anual. Ei solicită “scuzele publice din partea Guvernului României pentru haosul creat şi pentru risipa de timp şi de calm la care îli obligă contribuabilii” şi “redactarea formularelor într-un limbaj limpede, uşor de înţeles de orice cetăţean cu educaţie medie”.
„Niciodată, în ultimii 20 de ani, nu m-am simţit mai rău în ţara mea, ca acum. Niciodată nu m-am simţit mai umilită, mai călcată în picioare, mai sfidată, mai scuipată între ochi de guvernanţi. Niciodată nu mi-am dorit să plec. Mi-era dragă România, cu toate neajunsurile ei, eram fanul umorului ei involuntar, mă simţeam prea ataşată de familie, de prieteni, de spaţiul în care m-am născut. Pentru prima oară, nimic din toate astea nu mai poate contrabalansa bătaia de joc şi umilinţa pe care o trăiesc în aceste zile”, a scris jurnalista Simona Tache pe blogul ei, în legătură cu noile norme de aplicare ale Codului Fiscal, dând asigurări că se va număra printre participanţii la flashmob.
Artiştii, scriitorii şi jurnaliştii întră în grevă fiscală de la 1 septembrie
Artiştii, scriitorii şi jurnaliştii reacţionează la situaţia de haos generată de aplicarea noilor norme fiscale. Mai mulţi autori au anunţat că intră în grevă fiscală şi pregătesc proteste în toată ţara.
Scrisoarea cu titlul „Cu ce drept ne diminuaţi drepturile de autor?'”, semnată de 70 de artişti şi jurnalişti, este adresată premierului şi conducerii Parlamentului. Artiştii, actorii şi regizorii din România sunt scandalizaţi de noua lege privind veniturile din drepturi de autor.
„Mai e şi varianta ca după terminarea vacanţei judecătoreşti să contestăm la Curtea Constituţională această lege”, a declarat Dan Bittman.
”Nu se poate un om cu judecată, un finanţist, un economist să judece atât de mizerabil, atât de umilitor, ne aduce aşa la iezlea civilizaţiei, la rumegătoare. Nici pe vremea comuniştilor nu mi s-a întâmplat aşa ceva”, a spus actorul Dorel Vişan.
„Trebuie să existe o reacţie la aşa ceva şi orice modalităţi, fireşte paşnice, pentru că greva fiscală până la urmă e o formă de greva, nu? Eu am să semnez această petiţie ca cetăţean”, a declarat jurnalistul Cristian Tudor Popescu.
Ecourile scandalului din ţară au ajuns şi peste hotare. Federaţia Europeană a Jurnaliştilor critică Guvernul pentru faptul că, prin modificarea Codului Fiscal, înrăutăţeşte situaţia. La rândul lor, liberalii cer demiterea lui Mihai Şeitan pentru dispreţul arătat oamenilor valoroşi.
Premierul Emil Boc a declarat că modificarea codului fiscal nu este îndreptată împotriva adevaraţilor creatori, ci împotriva celor care fac evaziune
Mii de persoane au stat la cozi infernale, câteva ore, ca să-şi depună declaraţiile de venit la Casele de Pensii, Agenţiile de Şomaj şi Casele Judeţene de Asigurări Sociale şi de Sănătate. Miniştrii Guvernului în frunte cu premierul Emil Boc au negat însă de mai multe ori în aceste zile existenţa acestor cozi.