Produsele etnobotanice, interzise la Cluj-Napoca

Primăria Municipiului Cluj-Napoca a aprobat astăzi, în ședința de consiliu local, proiectul de hotărâre privind interzicerea, de la 1 decembrie, a comercializării produselor etnobotanice pe raza orașului.

Primăria Cluj-Napoca va interzice, începând din 1 decembrie 2010, comercializarea, deţinerea şi distribuţia produselor etnobotanice din plante, extracte sau combinaţii din plante cu efect halucinogen sau euforic din magazinele de pe raza municipiului.

Măsura a fost luată de către municipalitatea clujeană pentru stoparea comercializării substanţelor care aduc atingere sau pun în pericol viaţa şi sănătatea populaţiei, ordinea şi liniştea publică, altele decât cele al căror regim juridic este reglementat prin legislaţia în vigoare, pe o rază de 2000 m faţă de unităţile de învăţământ, a bisericilor și a instituțiilor protopopiale, în urma solicitărilor exprimate de cetăţenii municipiului, asociaţiile de proprietari, instituţiile de învăţământ, religioase şi medicale, cu ocazia întâlnirilor publice. ””

În ultimii ani, pe raza municipiului Cluj-Napoca s-au deschis mai multe magazine care comercializează produse etnobotanice, cu efect halucinogen sau euforic, care funcţionează mai ales pe timp de noapte. Deşi pe produse este menţionat faptul că nu sunt destinate consumului uman, ele sunt achiziţionate tocmai în acest scop, având efect psihotrop şi halucinogen, fiind deosebit de periculoase pentru sănătatea tinerilor, în special, care sunt principalii cumpărători. Plantele, substanţele şi preparatele de acest gen care se comercializează în prezent au rămas în afara reglementărilor legale în vigoare. ”Ne preocupă în această perioadă să protejăm mediul înconjurător, pentru că noi protejăm universul dar nu ne protejăm pe noi și pe copii noștri de aceea consider că acest proiect este un proiect extrem de important, racordat în realitate care face posibilă în acest fel interzicerea pe raza municipiului de distribuire a plantelor de acest tip. În acest sens am făcut o trasare pe hartă pentru a acoperii tot municipiul” a declarat primarul Sorin Apostu

Cei care vor mai comercializa astfel de substanţe riscă să primească sancţiuni cuprinse între 2.000 – 2.500 lei. Concomitent aplicării sancţiunii, agentul constatator va dispune, după caz, sesizarea organelor competente în vederea derulării procedurii de confiscare, în vederea distrugerii produselor ce fac obiectul contravenţiei sau închiderea magazinului, conform prevederilor legale în vigoare.

Related posts

Leave a Comment