
Medicii de la Institutul de Urologie şi Transplant Renal din Cluj au realizat o nouă premieră medicală pentru Europa de Est. Ei au extirpat glanda suprarenală a unei paciente, cu ajutorul unui robot cu patru braţe.Echipa de medici a fost condusă de profesorul Mihai Lucan. Chirurgii clujeni au fost asistaţi de medici din Italia, care au mai realizat astfel de operaţii. Însă, intervenţia chirurgicală este o premieră medicală pentru Europa de Est. Astfel de operaţii au mai fost făcute, până acum, doar în trei clinici din Statele Unite ale Americii şi din Italia.
Robotul folosit în această intervenţie este de tip Da Vinci şi are patru braţe. El a fost cumpărat cu ajutorul unei investiţii realizate de Ministerul Sănătăţii şi, pe piaţa echipamentelor medicale, costă minim un milion de euro. Acest robot permite o intervenţie chirurgicală „minim invazivă”, adică cu incizii extrem de mici, care permit refacerea rapidă a pacienţilor. Profesorul Mihai Lucan estimează că pacienţii pot fi externaţi după cel mult trei zile. Din acest punct de vedere, el afirmă că robotul chirurgical este foarte rentabil, deoarece sunt reduse foarte mult costurile cu spitalizarea pacienţilor.
Profesorul Mihai Lucan a oferit detalii şi despre motivele medicale ale operaţiei. Glandele suprarenale ale pacientei operate, în vârstă de 33 de ani, secretau o cantitate prea mare din hormonul numit cortizon. Acesta poate duce la obezitate şi la creşterea presiunii arteriale, astfel că, pe termen lung, pune în pericol viaţa bolnavului. Până luni dimineaţa, potrivit profesorului Lucan, alte două persoane, care suferă de afecţiuni similare, urmează să fie operate. Roboţii de tip Da Vinci au mai fost folosiţi în alte tipuri de intervenţii chirurgicale, de tipul operaţiilor de prostată. Un astfel de robot se mai află şi în dotarea Spitalului Municipal din Cluj.