Prelatul Papal Alexandru Nicula s-a mutat la Domnul. Venerabilul preot greco-catolic avea 102 ani

Episcopia Română Unită cu Roma Greco-Catolică de Cluj-Gherla anunţă că în 20 august 2015, la orele 9.00 ale dimineţii, porţile cerului s-au deschis pentru sufletul monseniorului Alexandru Nicula, Protopop Onorar şi Prelat Papal, fost secretar al Cardinalului Iuliu Hossu, care a trecut la cele veşnice împlinindu-şi pelerinajul pământesc, la 102 ani de viaţă şi 75 de ani de preoţie. Trupul Mons. Alexandru va fi depus în biserica “Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Dej, pe care a ctitorit-o şi de care a fost profund legat sufleteşte. Sâmbătă, 22 august, în acest sfânt lăcaş din Dej va fi celebrată de la ora 8.00, Sfânta Liturghie pentru sufletul Mons. Alexandru şi, de la ora 12.00, slujba de înmormântare. Iată o biografie a monseniorului Nicula, realizată de biroul de presă al Eparhiei Române Unite de Cluj-Gherla.
”Părintele Alexandru Nicula s-a născut la 14 februarie 1913, în loc. Târlişua (BN). A absolvit Liceul „George Coşbuc” din Năsăud, după care a urmat cursurile Academiei de Teologie Greco-Catolică, pe care le-a încheiat la Cluj, în 1935. După absolvire a fost numit secretarul Episcopului Iuliu Hossu.
Şi-a continuat studiile teologice la Strasbourg şi Paris, în iunie 1940 obţinând licenţa cu specializările drept canonic şi filologie. Reîntors în ţară, s-a căsătorit cu Livia Veina iar la 21 noiembrie 1940, a fost hirotonit preot în Cluj-Napoca, de către Episcopul Iuliu Hossu. În Transilvania aflată sub ocupaţie hortystă i s-a refuzat confirmarea şi salarizarea, astfel, timp de patru ani a lucrat la Episcopie, alături de viitorul Cardinal Iuliu Hossu, care l-a plătit din banii săi proprii, aşa cum o va face şi în 1947, când încep persecuţiile împotriva Bisericii Greco-Catolice.
În ianuarie 1946, Părintele Nicula a fost numit protopop al Clujului, funcţie pe care o va deţine până în anul 1948, când Biserica Greco-Catolică a fost desfiinţată de regimul comunist.
A fost arestat pe 22 iunie 1948, refuzând să-şi renege credinţa, a fost pus în libertate, dar scos din casă şi obligat să părăsească Clujul. Aşa a ajuns să se stabilească în Dej. În 1951, a fost arestat din nou, a fost îndelung anchetat, după care, fără nici un fel de proces, a fost trimis la Canal, unde a rămas timp de un an şi jumătate, alături de foşti parlamentari, prefecţi, miniştri şi intelectuali de marcă.
După Canal, a lucrat la mai multe întreprinderi dejene ca economist. S-a pensionat în martie 1973, dar a continuat o activitate de apostolat, scriind, dând ore de franceză şi oferind îndrumare spirituală, oficiind botezuri şi căsătorii în clandestinitate.
După ieşirea la lumină a Bisericii Greco-Catolice din 1989, Mons. Alexandru şi-a reluat activitatea de preot, fiind încardinat în Eparhia de Cluj-Gherla ca şi protopop onorar şi ajutând la reactivarea parohiilor greco-catolice din Protopopiatul Dej. În anul 1995 a fost ctitor al bisericii „Sfinţii Apostoli Petru şi Pavel” din Dej.
Ce erudit teolog şi filolog, a desfăşurat o intensă activitate intelectuală, publicând numeroase traduceri ale unor opere teologice şi, în anul 2003, un volum de publicistică – „Cristos răstignit a doua oară?”, cuprinzând articole şi editoriale publicate în perioada martie 1990 – decembrie 2002, în revista dejeană „Deşteptarea credinţei”, pe care a condus-o mai bine de un deceniu.
Pentru meritele vieţii de credinţă, Sfântul Părinte Ioan-Paul al II-lea i-a conferit, în 9 iunie 2003, titlul de Prelat Papal.
Pentru activitatea sa a primit din partea reprezentanţilor autorităţilor titlurile de Cetăţean de Onoare al Dejului şi Cetăţean de Onoare al comunei Târlişua.
În semn de apreciere, de veneraţie pentru tot ceea ce a însemnat viaţa Mons. Alexandru Nicula pentru Biserica Greco-Catolică trecută prin valurile tulburi ale persecuţiilor, în cadrul cărora a rămas neclintit, ca un stâlp al credinţei şi un model, PS Florentin Crihălmeanu, Episcop de Cluj-Gherla i-a înmânat, în 17 februarie 2013 – data la care pr. Alexandru era aniversat la împlinirea a 100 de ani – Diploma ‘Sf. Iosif’ şi cea mai înaltă distincţie a Eparhiei de Cluj-Gherla, Crucea ‘Sfântul Iosif’.”

Related posts

Leave a Comment